Напишете дума/думи за търсене

Какво е социален махмурлук?

Терминът „социален махмурлук“ стана по-популярен в периода след пандемията. Тъй като прекарахме толкова много време в изолация, след като посещенията и дейностите на обществени места отново започнаха да се разрешават, много хора се опитаха да наваксат пропуснатото време.

Плановете със семейството, с приятелите и с колегите в офиса изобилстваха… без почивка, без пауза, ден след ден. Това не остана без последствия, разбира се. Много хора казваха неща, които ги илюстрират доста добре: „Не мога да стана от леглото. Енергията ми е изчерпана. Аз съм скапан.”

Това е сърцевината на социалния махмурлук: негативните ефекти от продължаващите социални срещи без почивка или почивка.

Социалният махмурлук се отнася до физическо, умствено и емоционално изтощение, което създава вид прегаряне, причинено от поредица от множество срещи и социални събирания. С други думи, той подчертава неблагоприятните или отрицателни ефекти, които изпитваме след много активен социален живот.

Това, което се случва, е, че когато се срещаме с други хора, ние включваме множество ресурси: когнитивни, социални, комуникативни и т.н. Ние също използваме телата си чрез движения, жестове и интонация на гласа. Така че е логично след непрекъсната и почти маратонска поредица от социални ангажименти да се окажем уморени.

Признаци на социален махмурлук

• Загуба на желание или интерес към посещение на място или среща. Това често се случва след първоначално събитие. Ето защо, когато настъпи уикендът, усещаме как влачим умората от срещите от предишните дни.
• Неспособност да останем присъстващи. Искаме да сме там, да държим отворени ушите и очите и да сме възприемчиви, но не успяваме. Вместо това въпросът, който се върти в главата ни, е кога свършва цялото събитие или кога ще се приберем у дома. Тук може да включим и затрудненията с концентрацията.
• Физически ефекти. Това може да включва главоболие, чувство на хиперстимулация, задушаване и замайване. В някои случаи може да имаме възпалено гърло или да изпитаме загуба на глас. Това се случва, когато се срещаме на многолюдни места със силна музика, където трябва да говорим по-високо и по-високо.
• Промени в настроението, включително раздразнителност и желание да останем сами.
• Трудно спиране. Може да сме изтощени, но мозъкът ни все още работи с едни километър в минута. Това, което се случва, е, че става трудно да се върнем към състояние на покой. Може дори да изпитаме нарушения на съня.

Какво да правим, когато имаме социален махмурлук

Кажи „не”
С чувствителност и увереност може просто да обясните ситуацията си на другия човек, как се чувствате и да отхвърлите поканата. Това е здравословен егоизъм, в който грижата за себе си има предимство.

Приоритет на качеството пред количеството
Мислете за истинността на срещата вместо за ангажимента. Запомнете: по-добре е да отложите събитието и да присъствате пълноценно и да предпочетете качеството пред количеството.

Почивка
Трябва да генерираме собствено време, за да се отпуснем, да изчистим ума си и наистина да се свържем със себе си.
Почивката понякога е най-добрият и единствен начин да възвърнем енергията си, за да възобновим социалните си контакт с хората около нас.

Борба с призраците и несигурността си
Никой няма да спре да ни обича или да спре да бъде част от живота ни само защото не ходим на определена среща или събитие. Поне това не се случва в сигурни и уважителни връзки, в които може да разберем отсрещния, без да го приемаме лично.
По тази линия трябва да се изправим и срещу FOMO (страх от пропускане). Това е страхът и безпокойството, които ни карат винаги да приемаме покани, вярвайки, че ако не отидем, ще пропуснем нещо важно.

Преосмисляне на социалния дневен ред
Грешно ли е да се срещаме с приятели, да празнуваме с едни и да обядваме с други? Въобще не!

Това, което е вредно, е да правим това до крайност и да не си позволяваме прекъсвания или паузи. Да не разбираме предупредителните сигнали на нашето тяло и да се опитваме да угодим на всички не е здравословно.

Всичко е въпрос на грижа за себе си. Отлагането или отмяната на социални събития е начин да се погрижим за връзката си с другия човек и дори е знак на уважение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X