Напишете дума/думи за търсене

JOMO - радостта от пропускането

JOMO, или радостта от пропускането на нещо, е свързана с това да бъдеш щастлив, че не изживяваш нещо, което смяташ, че трябва да преживееш. Звучи малко объркващо, но в тази статия ще обясним какво представлява и как може да го изживеете.

Какво е JOMO?
JOMO (joy of missing out) буквално означава радост от пропускането и е аналог на FOMO (fear of missing out) или страх от пропускане. Колкото и да е странно, много хора се чувстват щастливи, че са пропуснали нещо, което някога са смятали, че трябва да изпитат.

В един толкова глобализиран свят като нашия винаги има нещо по-добро от това, което вече имате. С едно щракване на мишката, чрез социалните мрежи, може да намерите хора, които се справят по-добре от вас . Ето защо някои индивиди прекарват време в илюзорни желания за нещо по-добро, вместо да се наслаждават на това, което имат.
Така се ражда JOMO. Създателите му твърдят, че всичките ни настоящи преживявания могат да бъдат приятни. С две думи, ако щастливо пропускате нещо, ще ви бъде по-лесно да живеете в настоящето.


Как да развием манталитета на JOMO?
Да се научиш да казваш „не” с радост, може да подобри настроението ти. Как да се научите да правите това?

1. Приемете своята реалност
Първото нещо, което трябва да направите, е да приемете, че не може да сте на две места едновременно. Има толкова много неща за правене. Ако се опитате да направите всичко това, ще бъдете разочаровани и тъжни.
Приемете реалността си такава, каквато е. Развийте своя стоицизъм.

2. Разберете какво е важно за вас
След като разберете, че не е нужно да изживявате всичко, следващата стъпка ще бъде да разберете какво наистина искате да направите. Опитайте да направите списък с цели и интереси. Какво е важно за вас? Кое е първото нещо, което бихте зачеркнали от списъка?

Ако наистина искате да развиете манталитета на JOMO, ще трябва да сте честни и да погледнете вътре в себе си .

3. Научете се да казвате „не”
Последната стъпка, за да се насладите на пропускането, е проста, но може да е най-трудната. Става дума за увереността да кажеш „не”, когато наистина не искаш да отидеш на парти, да речем, или просто защото имаш други ангажименти и не може да отидеш.

Съществува страхът от това какво ще си помислят другите. Може пък да се срамувате или да нямате доверие в себе си, това може да ви забърка в ситуации, които няма да ви харесат. Само ако се отървете от това поведение, ще ви помогне да се съсредоточите върху това, което е наистина важно.

След като разберете какво наистина харесвате, ще бъде по-лесно да кажете „не” на останалите. Понякога обаче ще трябва да тествате способността си да поставяте граници.

Развитието на манталитета на JOMO може да бъде най-доброто нещо, което някога ще правите. Не забравяйте, че има стотици начини да се научите да се наслаждавате на това, което вече имате. Трябва само да намерите това, което работи най-добре за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X