Напишете дума/думи за търсене

Причини бившият ни партньор да не говори с нас?

Когато преживявате раздяла (особено ако е скорошна), най-вероятно си задавате въпроса защо бившата ви половинка не иска да говори с вас. Преди да проучим възможните обяснения, трябва да изясним, че бившият ви партньор НЕ е длъжен да говори с вас, както и вие не трябва да се чувствате зле или тъжни, независимо чие е решението да прекратите връзката.

Това че някогашният ви любим не иска да говори с вас, не означава непременно, че той не скърби за разпадането на връзката ви или че е безчувствен, или че е спрял да ви обича. Но не бива да очаквате да се свърже с вас. Отношенията ви са приключили, особено ако вече сте се сбогували и вие сте довели връзката до края.

Всъщност разговорите един с друг могат да създадат още повече безпокойство заедно с чувство на самота, гняв, тъга и разочарование. Освен това ви блокира и ви пречи да се изправите пред процеса на скръб и възможността да продължите напред.

Възможни причини за отказа на комуникация от страна на бившите партньори

Те скърбят
Независимо дали те са ви изоставили или вие сте напуснали тях, една от причините бившите ви половинки да не говорят с вас може да е, че те скърбят. С други думи, опитват се да се примирят с раздялата и да я интегрират в живота си.

Следователно може да са решили да приложат правилото за нулев контакт, за да сведат до минимум страданието си. Разбира се, в някои случаи, най-вече там, където са замесени деца, не е възможно да се прекъснат всички форми на комуникация.

При нулев контакт някогашните ви партньори ще спрат да се свързват с вас. Това позволява и на двама ви да започнете да приемате новата ситуация. Ако това е вашият случай, най-добре е да уважите решението на бившия си и да не правите глупости. Това е разковничето, освен ако не възнамерявате да се върнете към него, ако вие сте тези, които са си тръгнали.

Те са над раздялата
Може би вашият бивш е в последния етап на скръб, този на приемането и вече се е възстановил от раздялата.
Според проучване, проведено от University College London и Binghamton University (САЩ), публикувано в списание Evolutionary Behavioural Sciences, отнема между шест месеца и две години, за да се преодолее раздяла.

Но всички сме различни. Така че, независимо колко време е минало от раздялата ви, бившият ви може вече да се е възстановил от нея и да продължава напред. С две думи, това може да е друга причина, поради която той вече не говори с вас.

Те са срещнали някой нов
Друго възможно обяснение за това, че не говорят с вас, е, че са срещнали различен партньор. Ако случаят е такъв, напълно нормално е да не търсят контакт с вас, тъй като започват нов етап от живота си.

Или са ядосани, или се примиряват
Друга причина за липсата на контакт с бившите ви може да е, че те са ядосани. Това може да се дължи на много причини. Може да е, защото сте ги напуснали, поради това как се е развила връзката, поради времето, в което сте избрали да напуснете и т.н.

От друга страна, може да са се примирили със ситуацията. За разлика от гнева, примирението не води непременно до негативна ситуация. Някои експерти смятат, че примирението в лицето на определени неконтролируеми ситуации ни помага да приемем нови реалности, които не може да променим.

Какво да направите, ако бившият ви не говори с вас
При тези обстоятелства няма правилно и грешно. Всичко зависи от всеки човек и конкретната ситуация. Въпреки това ви предлагаме няколко въпроса, които може да си зададете, които ще ви помогнат да помислите и може би да намерите отговор.

• В коя фаза на раздялата сте? Ако току-що сте се разделили, най-добре е да спазвате дистанция и да уважавате решението на бившите си партньори да не контактуват с вас. Когато измине известно време и те са си дали възможност да обработят и преодолеят болката, ситуацията може да се промени. Техните емоции вече няма да са на повърхността и може да им е по-лесно да говорят с вас.
• Опитахте ли да се свържете с тях? Не бива да се оплаквате, че ви игнорират, ако и вие не сте се опитали да общувате с тях. Но ако сте се опитали да се свържете с тях и те са ви загърбили, тогава е най-добре да уважите решението им и да им дадете лично пространство.

Какво ще кажете, ако се свържат с вас?
От друга страна, ако бившият ви след раздялата реши да се свърже отново с вас и започне да задава въпроси (за да провери дали все още сте „там“, на разположение или все още го чакате)... Или се опитва да поддържа приятелство с вас или започва да ви досажда, трябва да внимавате. Уверете се, че не го храните с фалшиви надежди. Не забравяйте, че ако наистина искаше да бъде с вас, щеше да го демонстрира по твърд и директен начин, без половинчати мерки.

Отделете време да помислите какво е най-добро за вас. Ако бившият ви се свърже с вас, преди да отговорите, помислете какво искате, помислете върху чувствата си и вземете решение въз основа на това, което откривате в себе си. Не бързайте да започнете разговор с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X