Напишете дума/думи за търсене

От романтичната любов става ли добра двойка?

Романтична любов e обвързване, което не познава граници, дори отвъд смъртта. Тя е необуздана страст, съвършено съучастие за всякакви пакости, птича песен, свещи, меко осветление, леко вяла, но влизаща под кожата мелодия на любовта, влюбена двойка, която се държи за ръце, обмисляйки размяна на страстни клетви и силна преданост. Това възможно ли е? Или си е чиста проба утопия?

Ето как си представяме идеалната любов или по-скоро живота с перфектен партньор, ако съществуваше такъв. Неограничената романтика обаче е невъзможна и чакането да ни се случи ни сблъсква само с горчиви разочарования.

Докато смъртта ни раздели? Дали? Най-добре е да се научим отново да се влюбваме и да оставим настрана романтичните представи, които сме усвоили от детството чрез приказките.

Сбогом на идеализацията на любовната връзка
Вярата в постоянството на романтичната любов има антураж от съюзнически концепции, които е добре да бъдат преразгледани. Кои са основните сред тях?

Любов от пръв поглед: Ако разберем любовта, наистина ще разберем, че това чувство изисква време, за да се развие. Може да почувствате привличане или желание към даден човек от пръв поглед, но любовта изисква изминаването на времето, за да разкрият онези качества на човека отсреща, които заслужават да бъдат обичани, за да създаде взаимно и обогатяващо удовлетворение.
• Да си влюбен, е друга фраза, която чуваме (и казваме) често. Въпреки това фазата на увлечение, или лимеренция, не може да се поддържа дълго. Основната причина е, че не е адаптивна нито на физиологично ниво (постоянна промяна), нито на социално-личностно ниво (в крайна сметка ще пренебрегнем и изпуснем много от случващото се около нас, като мислим за нашия любим или за това, че сме с него).
• Истинската любов трябва да е като приказка: Пепеляшка е добра история. Хубава е и метафорична, но зад нея се крие нездравословен рационален контур. В реалния живот очарователният принц и красивата принцеса ще имат смесени роли и най-вероятно ще открият, че условията им на живот са толкова различни, че много пъти ще възникнат конфликти.
• Добрите мъже ремонтират къщата и добрите жени перат дрехите: За щастие, започнахме да осъзнаваме и да се борим срещу тези твърди стереотипи, свързани с пола. Вместо това трябва да подчертаем индивидуалността и равенството, основните стълбове на една връзка.


В защита на истинските взаимоотношения
Идеалната двойка е тази, в която партньорите споделят своите идеали, своите качества, способността си да мислят и начина си на преживяване на чувствата и емоциите си. С две думи, идеалната двойка е тази, която се изгражда сама.

Често срещаме хора, които смятат, че ако не се снимате как се целувате, не публикувате романтични съобщения във Facebook, не ориентирате живота си около общ интерес и не зависите от човека, когото обичате, тогава вие „не сте в истинска или здрава връзка”.

Една двойка може да бъде такава, каквато реши да бъде и уникалността на връзката е това, което я прави истинска. Докато тези обмени се основават на уважение към собствения растеж, двойката е на прав път.

Всеки човек има своите особености и с тях се изковава отличителна любов между двама души. Истинската любов не е романтична, тя означава свобода и взаимна обич. Това е чувството, което дава крила за полет и причини да останеш с нягого.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X