Напишете дума/думи за търсене

Причината да си толкова обсебена от него не е любовта, а лимеренцията

Има причина да не може да превъзмогнете бившия си и не е само защото го обичате (или сте го обичали) толкова много.
Ако някога сте преминавали през трудна раздяла, знаете, че това може да бъде едно от най-болезнените преживявания. Разменят се дълго отлагани реплики, има много сълзи, сополи и главоболия по време на цялото изпитание.

С навлизането на социалните мрежи и интернет технологиите, които позволяват да правим проверка на хората по-лесна от всякога, може да се окажете „онлайн преследвач“, след като сте се разделили с партньора си. Вкопчени от ревност, страх и гняв за това, което се случва в живота на бившия ви сега, когато вече не сте в него. Разбира се, може да оправдаете това виртуално дебнете, казвайки, че сте тъжни, разстроени или че сте с разбито сърце.

Но причината да сте толкова обсебени от него не е любовта.
Има дума за това, когато любовта ви мутира в стелт екшън игра и се ръководите по леко налудничавата си ментална карта на ниво конспирация на всичко, което бившият ви е казал през последните седемдесет и два часа след раздялата.

Нарича се лимеренция и засяга известна част от населението по света. Около 5 процента от хората изпитват това явление, така че ако усещате лудост след раздялата, не се колебайте да обвините това явление.

Лимеренцията първоначално се появява през 70-те години на миналия век благодарение на Дороти Теновна и нейната книга „Любов и лимеренция”.
Тя използва този термин, за да опише "ранните етапи на увлечението". Онези първоначални фази на любовта, когато мислите за половинката си и започват да ви се случват странни неща.

Коремът ви ще се пръсне от ятото пеперуди, не може да спрете да се усмихвате. Това е именно лимеренцията, която може да накара хората да направят някои доста луди неща. Спомнете си за Ромео и Жулиета. Може би ако бяха поохладили малко страстите, нямаше да загинат толкова много хора.

Ако дадете достатъчно шанс на емоциите си, лимеренцията ще се превърне в дългосрочна връзка, вид обожание, което вие и вашият партньор развивате. Може да е по-малко вълнуващо, но определено е малко по-здравословно от ранните етапи на любовта, когато буквално сте полудели по вашия любим.

Лимеренцията не се случва непременно във връзката. Тя може да бъде изместена от обичта, която се проявява, без да усещате свиване под лъжичката. Или да се появи, когато партньорът ви внезапно си тръгне, оставяйки ви с гризещи нокти, огризки от обичайното ви аз, неспособни да правите нищо друго освен да сте обсебени от него и всичко, което просто преживяли заедно.

Така че, когато вие и вашият доскорошен любим вече не сте в една любовна реалност и имате желание да разберете какво се случва с него по всяко време, това не е само защото сте скъсали или защото го обичате. Не, това има много общо с това да се чувстваш подвластен на лимеренция и мозъкът ти да е обсебен от бившия, защото вече го няма.

Лимеренцията е напълно неволна, което означава, че когато приятелите ви кажат: „Не се държиш като себе си“, това е, защото наистина не приличате на вас.

Разбира се, ако изпитвате чувство на безпокойство след раздяла, това е напълно нормално. Но ако започвате нова „кариера” като частен детектив само с една цел, вие може да прекрачите границата и да се превърнете в преследвач.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X