Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява празната любов?

Ангажиментът е необходим, за да продължи връзката. Въпреки това, рядко е достатъчен сам по себе си, за да бъде една връзка задоволителна.
Всички имаме различна концепция за любовта. Освен това динамиката на отношенията варира значително от двойка до двойка.

 Има хора, които предпочитат да споделят времето си заедно, и такива, които ценят свободата си. След това има такива, за които сексуалността е ключов стълб, и други, за които тя не е нищо повече от добавка. Въпреки това, когато една връзка се основава само на ангажимент, това е нищо друго освен празна любов.
Парадоксално е, че това е ситуация, пред която са изправени много хора, които са заедно от години.

С течение на времето има тенденция емоционално да се отчуждават членовете на двойката. Рутината износва връзката и тя се основава единствено на ежедневния живот и отдадеността един към друг.
Това се случва толкова често, че се нормализира. Нерядко се примиряваме, че живеем с празна любов, предполагайки, че това е просто неизбежно и че не може да направим нищо по въпроса. Да бъдеш двойка обаче е много повече от съвместен живот и споделяне на задължения. Независимо колко време минава, във вашата сила е да култивирате по-пълна и обогатяваща връзка.

Триъгълната теория за любовта на Стънбърг

Концепцията за празната любов произтича от известната триъгълна теория на Стънбърг. Този американски психолог направи съответен принос за разбирането на междуличностните и романтичните отношения. Той разработва теория, която все още се използва като справка днес.
За Стънбърг любовта е като пирамида с три върха. Във всеки един от тях има съществен елемент, който формира любовта:

Страст

Това се отнася до физическо привличане, вълнение и желание или нужда да бъдете близо до партньора си. То включва целия обхват на сексуалността, но не се ограничава до нея. Тук се намират и вашето силно романтично желание да търсите физически и емоционален съюз с партньора си. Той винаги е много присъстващ в началото на една връзка, но има тенденция да намалява с времето.

Интимност

Интимността е връзката, съучастието и доверието, които съществуват между двамата влюбени. Означава онези чувства на приятелство, обич и взаимна близост. Интимността ви позволява да се опознаете, като по този начин подхранвате доверието, което имате един към друг.
Този елемент преобладава в по-напредналите етапи на връзката, когато страстта се стабилизира и вие преоткривате себе си в тази промяна.

Решение и ангажираност

Този последен аспект се отнася до решението ви да продължите дългосрочната си връзка. Това е волята да останеш в отношенията въпреки трудностите си, в полза на общата ви история и съвместен живот.

Празна любов: следствие от небрежност

Могат да възникнат различни комбинации от трите елемента, предложени от Стънбърг. Това поражда седем различни вида любов. Например увлечението възниква, когато има само страст. От друга страна, спътническата любов възниква, когато се комбинират интимност и ангажираност. При празната любов обаче присъства само волята за продължаване на отношенията. Независимо от това, няма съучастие или сексуално или романтично желание.

Този тип любов е типичен за връзките по удобство и за доста дългогодишни двойки. Един партньор може да остане в отношенията заради децата, заради общи приятели или заради къщата, която споделя с половинката си. Въпреки това в действителност участниците в двойката са практически непознати един за друг.

Вярно е, че самото минаване на време кара отношенията да се трансформират. Веществата като допамин, серотонин, окситоцин или ендорфини, които са много присъстващи в началото на връзката, намаляват след първите години. Това означава, че усещанията, които причиняват, също намаляват своята интензивност. Любовта обаче не се определя от биологията, а зависи от това колко много се култивирате и се грижите за връзката си.

Изследванията показват, че има двойки, които след 20-годишна връзка имат същата мозъчна активация, когато виждат партньорите си, както хората в двойки, които току-що са се запознали. С други думи, те изпитват същата страст, интимност и желание за близост, както в ранните години. Това се дължи на това, че са запазили определени навици и поведение, за да се грижат за връзката си.


От празна любов към съвършена любов

За Стърнбърг съвършената любов е най-висшият стремеж на романтичната връзка, тъй като включва и трите компонента на пирамидата. Безспорно е, че ангажиментът е от съществено значение за една двойка, за да издържи, защото без нея никоя любов не може да бъде достатъчно гъвкава и интензивна, за да преживее промените, наложени от живота. Въпреки това е възможно да се работи за възстановяване на загубената страст и интимност.

За да направите това, трябва да се обърне внимание на областите, които водят до празна любов.

• Пренебрегване на физическия външен вид. Това може да доведе до намаляване на чувствата ви на привличане един към друг.
• Да имате излишни задължения, рутинни и ангажименти, които ви пречат да прекарвате качествено време заедно.
• Оскъдно саморазкриване. Да не споделяте своите притеснения, премеждия, мечти и желания един с друг.
• Монотонна и повтаряща се рутина, която води до загуба на стимули и за двама ви.
• Лошо управляван стрес. Това води до раздразнителност и негативна динамика на взаимодействието между вас.
• Пренебрегване на връзката и приемане за даденост. Например изоставяне на основни елементи като доброта, благодарност и ежедневни прояви на обич.

Винаги си струва да помните, че страстта и интимността могат да варират в различни моменти в една връзка. Въпреки това никога не трябва да се задоволявате с празна любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X