Напишете дума/думи за търсене

5 промени в интимните отношения след бременност

Появата на бебе променя живота на двойката по безброй начини.
Родителите вече нямат толкова време да бъдат сами и ако това се случи, изглежда, че тяхното либидо почти не съществува.

Кога се връща сексът след бременност?
Това е въпрос, който много родители си задават, но той няма конкретен отговор, тъй като зависи от няколко фактора.
Сексът не се връща на следващия ден след раждането.
Следродилната интимност става малко по малко, с колебание и често дори без желание. Следователно търпението и обичта са от съществено значение. Нормално е поне през първите три месеца след раждането жената да мисли само за детето си.

Тя често чувства, че няма нищо друго около нея (включително партньора й, в много случаи). Сексуалното либидо практически не съществува. В някои случаи този период продължава дори до първата година на детето.
Не се препоръчва да правите секс по време на пуерпериума –послеродов период от раждането до шест седмици по-късно.

От медицинска гледна точка това е моментът, когато женското тяло трябва да се възстанови от раждането на детето. Ако раждането е било чрез цезарово сечение, този период се съкращава до приблизително един месец. При естественото раждане основният проблем са инфекциите.

През тези дни матката трябва да се върне към първоначалния си размер, малкото кървене трябва да спре, а влагалището трябва да се възстанови от травмата на раждането.

Какви са промените в интимните отношения след бременност?
Освен биологични и физически проблеми, има и други причини, поради които сексът се отлага след раждането. Това са най-честите промени в интимните отношения след бременност.

1. Сексуалното желание се губи
Това не означава, че вече няма любов във връзката или страст. Въпреки това женските полови хормони са заети да се грижат за бебето.
След раждането жената произвежда много пролактин, който насърчава лактацията и в същото време по-малко естроген, което е свързано с желанието. Следователно тези жени, които кърмят, имат по-малък апетит за интимност с партньорите си.

2. Умора и липса на време
Грижата за новородено бебе е 24-часова работа, без ваканции, почивни дни или празници.
Нормално е тогава, когато детето заспива, майката най-малко да мисли за секс. Тя иска да си почине! Или в някои случаи всичко, от което се нуждае, е да върши домакинска работа или да вземе душ.
Това важи и за бащите, тъй като те не могат да си починат добре, ако бебето се буди на всеки два-три часа през нощта. Всичко това води до това, че интимните срещи са в дъното на списъка им с приоритети.

3. Болки, страхове и чувствителност
Първите седмици след раждането – и дори след пуерпериума – жената може да продължи да чувства дискомфорт във влагалището, особено ако раждането е било естествено. Страхът, че проникването ще нарани, може да доведе до избягване на сексуални контакти.

Проучване, проведено от екип от изследователи от университета в Сао Пауло, изследва тези болки и страхове. Учените се фокусират върху наблюдението на промените и поведението на шест нови майки по време на следродилния период.

Според изследователите жените, участвали в проучването, съобщават за болка, дискомфорт и затруднения в сексуалните отношения.
Въпреки това, ако болката или чувствителността продължават повече от три месеца, е необходимо да се консултирате с лекар. Същото важи и за кървене, парене или подуване на гениталиите след полов акт.


4. Споделяне на стаята с бебето
През първите месеци бебетата често спят до майките си с цел удобство и особено привързаност.
Въпреки че има други пространства в къщата, където може да правите секс - хола или кухнята, споделянето на стаята с бебето може да бъде решаващо за това да не се насладите на интимните си срещи.

Присъствието на бебето в спалнята по време на секс е притеснение за тези майки. Правенето на секс в същата стая, в която бебето спи, означаваше липса на уважение към детето за много родилки, така че някои от тези майки не са могли да правят секс поради тази причина.

5. Тревожност, депресия и ниско самочувствие
Други промени в интимните отношения след бременност са свързани с емоционални фактори, особено както при майката, така и при бащата.
Тя може да изпита следродилна депресия или да страда от тревожни разстройства от стрес или липса на сън. Някои жени се чувстват по-малко привлекателни след раждането, което увеличава тяхната несигурност.

Някои мъже изпитват ревност към децата си, тъй като те не получават същото внимание, както преди. Това може да доведе до липса на желание за секс или дори до твърде настояване за това.
Препоръчително е да бъдете много търпеливи, да приемете, че нещата няма да са както преди. Малко по малко нещата ще се нормализират и вие отново ще може да се наслаждавате на секса – може би не както в началото на връзката, а като по-зрели и отговорни хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X