Напишете дума/думи за търсене

3 ползи от яденето на шамфъстък по време на бременност

Тази ядка е добър източник на фибри, калций и протеини. Когато бременните жени ги консумират, шамфъстъкът допринася за правилното развитие на плода и здравето на майката.

Подобрява гликемичния контрол
Гестационният диабет е много често срещано състояние по време на бременност. Когато жените страдат от това преходно състояние, нивата на кръвната им захар се повишават. Обикновено това е резултат от лоша диета. Съществуват обаче и определени генетични фактори, които допринасят за развитието на това състояние.

В този смисъл е добра идея да избягвате храни, богати на въглехидрати, за да контролирате нивата на кръвната захар. Шамфъстъкът е чудесен за това. В него има протеини и необходимите мазнини за здравословна бременност. Освен това е храна с ниско съдържание на захар.

По-малък риск от запек

Друг често срещан проблем сред бременните жени е запекът. Точно както се посочва в списанието Alimentary, Pharmacology & Therapeutics, за да избегнете запек, трябва да включите фибри в диетата си. Шамфъстъкът, както всеки друг вид храна в растителното царство, е доста богат на фибри.
Той регулира чревната дейност. Освен това намалява риска от заразяване с чревни заболявания, като рак на дебелото черво и др.


По-добра костна плътност и развитие на плода
Калцият е най-важното хранително вещество, когато става въпрос за развитие на костите. Важно е както за майката, така и за детето. Според проучване на Nutrients приносът на калций помага да се избегнат проблеми с костите, като остеопороза или дори възможни фрактури.

От друга страна, този минерал допринася за развитието на костите на плода. За да развие силна структура, скелетът трябва да има добра плътност през първите етапи от живота. Ако няма подходящ принос на това хранително вещество, ще има по-голям риск от структурни проблеми.
Важно е да се отбележи, че калцият разчита на витамин D за неговото усвояване. Следователно бременните жени трябва да имат високи нива на този витамин. За да направят това, редовното излагане на слънце е много важно. Въпреки това гинекологът може да им предпише добавки с витамин D, в случай че имат нужда от тях.

Противопоказания за шамфъстък по време на бременност

Освен ако не сте алергични, няма страничен ефект при консумация на шамфъстък. Въпреки това развитието на свръхчувствителност към ядки е доста често срещано явление и това може да развие анафилактични атаки при контакт с тях.

Така че, ако никога не сте яли шамфъстък, не трябва да започвате да го правите, докато сте бременна.

Алергична реакция през този период може дори да изложи на риск живота на плода.

Може да включите шамфъстък в салати, сосове, шейкове или да ги ядете сурови.
И накрая, не забравяйте да ги консумирате умерено, защото те са енергични храни с високи количества липиди. Яденето на твърде много шамфъстък може да доведе до наддаване на тегло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X