Напишете дума/думи за търсене

Помагат ли пробиотиците при запек

Запекът е често срещан проблем, който засяга приблизително 16% от възрастните по целия свят. Лечението може да бъде трудно, което кара много хора да се обърнат към природни лекарства и добавки без рецепта като пробиотици например.

Пробиотиците са живи, полезни бактерии, естествено открити във ферментирали храни, включително кисело мляко, комбуча, кефир, кисело зеле. Те се продават и като добавки.

При редовна консумация пробиотиците подобряват чревния микробиом - събирането на полезни бактерии в храносмилателния тракт, което помага за регулиране на възпалението, имунната функция, храносмилането и здравето на сърцето.

Проучванията показват, че увеличаването на приема на пробиотици може да намали нивата на кръвната захар и да подпомогне загубата на тегло, функцията на черния дроб и здравето на кожата. Пробиотиците също може да спомогнат за това вредните бактерии да не се размножават в червата.

Ефекти на пробиотиците върху различни видове запек

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е храносмилателно разстройство, което може да се прояви чрез до множество симптоми, включително болка в стомаха, подуване на корема и запек. Пробиотиците често се използват за подпомагане на симптомите на IBS, включително запек.

Един преглед от 24 проучвания показва, че пробиотиците намаляват тежестта на симптомите и подобряват чревните навици, подуването на корема и качеството на живот при хора с IBS.

Друго проучване при 150 души с IBS разкрива, че приемането на пробиотици в продължение на 60 дни е спомогнало за подобряване на редовната работа на червата и консистенцията на изпражненията.

Нещо повече, в 6-седмично проучване при 274 души пиенето на богата на пробиотици ферментирала млечна напитка увеличава честотата на изпражненията и намалява симптомите на IBS.

Детски запек

Запекът при деца е често срещан и може да бъде причинен от различни фактори, включително диета, фамилна анамнеза, хранителни алергии и психологически проблеми.

Множество проучвания показват, че пробиотиците облекчават запека при децата също.

Например, преглед на 6 проучвания установи, че приемът на пробиотици в продължение на 3–12 седмици увеличава честотата на изпражненията при деца със запек, докато 4-седмично проучване при 48 деца свързва тази добавка с подобрена честота и последователност на движенията на червата.

Бременност

До 38% от бременните жени изпитват запек, който може да бъде причинен от пренатални добавки, хормонални колебания или промени във физическата активност.

Някои изследвания показват, че приемането на пробиотици по време на бременност може да предотврати проблема.

В 4-седмично проучване при 60 бременни жени със запек консумацията на 300 грама пробиотично кисело мляко, обогатено с Bifidobacterium и Lactobacillus бактерии, ежедневно увеличава честотата на изпражненията и подобрява общото състояние.

Прием на лекарства

Някои лекарства може да допринесат за появата на запек, включително опиоиди, хапчета с желязо, антидепресанти и някои медикаменти за лечение на рак.

Химиотерапията е основна причина за запек. Около 16% от хората, подложени на това лечение, изпитват сериозни проблеми.

В проучване при близо 500 души с рак 25% съобщават за подобрения при запек или диария след прием на пробиотици. Междувременно в 4-седмично проучване при 100 души пробиотиците подобряват запека, причинен от химиотерапия при 96% от участниците.

Потенциални недостатъци

Въпреки че пробиотиците обикновено се считат за безопасни, те имат няколко странични ефекта.

Когато започнете да ги приемате за първи път, те може да причинят храносмилателни проблеми, като стомашни спазми, гадене, газове и диария.
Тези симптоми обикновено отшумяват при продължителна употреба.

Има и изследвания, според които пробиотиците може да донесат повишен риск от инфекция при хора с нарушена имунна система.

Как да изберем и използваме пробиотици

Изборът на правилния пробиотик е ключов за лечението на запека, тъй като някои щамове може да не са толкова ефективни, колкото други.

Потърсете добавки, които съдържат следните щамове бактерии:

  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus reuteri
  • Bifidobacterium longum

Въпреки че няма специфична препоръчителна доза за пробиотици, повечето добавки съдържат 1–10 милиарда образуващи колонии единици (CFU) на хапче.

За най-добри резултати ги използвайте само според указанията, като преди това се консултирате със специалист.
Като се има предвид, че добавките може да отнемат няколко седмици, за да подействат, се придържайте към един вид за 3-4 седмици, за да оцените ефективността му, преди да го смените евентуално.

А най-добрият и сигурен вариант е да поемате пробиотици чрез храната си.

Вижте кои са естествените пробиотици в нашата кухня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X