Напишете дума/думи за търсене

Защо имунитетът е гладен за ферментирали храни

Един от най-добрите и лесни начини да укрепите имунитета си е редовната консумация на ферментирали храни. Хората съхраняват храната си чрез ферментация от древни времена. Освен че получавате ефекта на съхранението, при ферментацията бактериите преработват захарта и въглехидратите в млечна киселина , която обогатява храната с полезни ензими, витамини, Омега-3 мастни киселини и голямо количество пробиотици.

Естествените ензими, които се произвеждат в процеса на ферментиране, се отразяват благотворно на метаболизма и влияят на различни болести. Те прочистват червата и създават естествена среда за производството на витамини в тях. 80 % от имунната система зависи от добрата работа на стомашно-чревния тракт. Затова е необходимо да го снабдяваме с добри бактерии, които да противодействат на лошите, а за това могат да ни помогнат ферментиралите храни. Добрите бактерии намаляват също и лошия холестерол, повишават добрия и имат антиракови свойства.

Разликата между ферментацията и консервирането е, че при ферментацията се повишава броят на полезните бактерии в храната, а това я прави алкална и полезна за нас. При консервирането се намалява общият брой на бактериите – и вредни, и полезни. Реално консервираната храна няма здравословни ползи за организма. Освен това ферментиралите храни са лесни и евтини за направа у дома.

Кисело мляко

Всяка страна има своята най-известна ферментирала храна. Разбира се, нашата е киселото мляко. Освен че е богато на калций и протеини, то съдържа и много други полезни вещества заради полезната бактерия, която се произвежда през ферментацията. Най-добре е да квасите млякото вкъщи, но ако купувате от магазина, избирайте такова, на което пише „пробиотик“ или „живи, активни култури“.

Кисело зеле и кимчи

Киселото зеле също е любим продукт на българина. Научете и децата да го хапват, още по-добре като салата всяка вечер. Киселото зеле всъщност е немска храна. Съставките му са сходни с тези на кимчито, почти непознато още у нас. Кимчи идва от Кореа и се приготвя от цели листа на зеле, които са ферментирали със сол, люта чушка, чесън и рибен сос.

Оцет

Оцетът е ферментирал алкохол. Той се получава, когато бактерията прави алкохола да се превърне в оцетна киселина. Особено ябълковият оцет помага при запек и лошо храносмилане.

Кефир

Вкусът му наподобява на този на кисело мляко, но кефирът има още повече полезни качества от него. Той е полезен за стомаха, имунитета и за отслабване.“

За още полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене, срещи с любими кулинарни блогъри и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X