Напишете дума/думи за търсене

Тъмните петна по кожата – козметичен дефект или болест

След много излагане на слънце - особено при дамите над 35-годишна възраст, често се появяват тъмни петънца по кожата. Те са особено дразнещи, когато са на лицето, и жените се опитват да ги заличат. Първо обаче е добре да се консултират със специалист.

Най-доброто решение, разбира се, е да се избягва излагането на слънце без защитна козметика. Така се намалява до минимум рискът не само от тези неприятни петна, но и от много по-сериозни кожни проблеми.

Преди всичко те се появяват по лицето, деколтето и ръцете. При прехвърляне на 40-годишна възраст стават видими и без излагане на слънце, защото кожата е по-слабо хидратирана, по-нежна и по-чувствителна.

Единично петно е рисково

Специалистите подчертават, че понякога такива петна се появяват при хормонален дисбаланс, по време на бременност или при проблеми с черния дроб. Затова е добре, ако не сте били на плаж скоро, все пак да посетите специалист, за да се прецени дали са естествена реакция на кожата или симптом за болест.

Най-висок риск представлява наличието на едно изолирано петно, което е с тъмен цвят и нараства или се променя. Това може да е и ранна форма на рак на кожата, затова е необходима бърза консултация. Най-опасно е, ако петното се разкървави без видима причина или удар.

Единен тен

Ако става дума просто за петна, провокирани от слънцето, тогава заложете на изпитани природни средства срещу тях. Такъв е сокът от лимон например. Почиствайте кожата с разреден сок с вода или си направете маска с мед и лимон. Изчистващ ефект имат също натурален гел от алое вера, продукти с есенциални масла от морков, здравец и лимонена трева.

Съществуват и множество козметични продукти с изсветляващ ефект. Много добър резултат се постига с ексфолиантите, но е задължително след тяхната употреба кожата добре да се хидратира, за да не се образуват нови петна.

Предлагат се също така и козметични процедури с лазер, криотерапия и специален пилинг за отстраняване на тъмните петна. Повечето от тях обаче съвсем не са евтини, а освен това и трябва да се практикуват единствено от обучени козметици. Може да се прилагат единствено върху петна, за които специалист е преценил, че не носят риск за здравето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X