Напишете дума/думи за търсене

Болестите са изписани на ръцете

Върху дланите има много повече за четене от небивалиците, които би ви наговорила някоя врачка. Научете се да разчитате знаците, които говорят за вашето здраве - това може да е и животоспасяващо.

Имате ли анемия

Поставете едната ръка с дланта надолу върху масата. С другата ръка натиснете нокътя на показалеца надолу. Отпуснете и наблюдавайте колко време е необходимо, за да се възвърне естественият цвят. Ако този процес е бавен, това е знак за недостиг на желязо или друг минерал. Стремете се да включите в менюто си повече риба, бобови растения, ядки и семена. Ноктите с форма на лъжичка (изпъкнали в центъра) също говорят за анемия, тъй като липсата на желязо води до изтъняването им.

Пиете ли твърде много кафе

Колко кофеин може да приемаме на ден зависи от човека, но има лесен начин да проверите дали не сте прекалили. Хладните и влажни длани говорят, че вашето тяло е в нервно състояние и кофеинът е в повече. Горещите потни длани са признак за хиперфункция на щитовидната жлеза.

Как са кръвоносните ви съдове

Съберете ръцете си като за молитва. Притиснете пръстите си, след което отдалечете дланите една от друга, докато все още притискате пръстите си един в друг. В идеалния случай, ставите трябва да са много гъвкави и ръцете да образуват 90-градусов ъгъл. Ако ъгълът е по-малък, това говори, че кръвоносните ви съдове не са във форма. Това вероятно се дължи на прекомерната употреба на наситени мазнини и сол. Избягвайте пържените храни, червеното месо, пълномаслените млечни продукти и солта за един месец, след което опитайте упражнението отново.

Ръцете може да издадат не само възрастта, но и състоянието на здравето ви. Вече ви разказахме за някои особености, на които трябва да обърнете внимание и как да реагирате.

Промяна на цвета на кожата

Зачервените длани, обикновено влажни, с периодично подуващи се пръсти, може да са симптом за високо кръвно налягане в напреднал стадий. Ако кръвното ви налягане е наред, но дланите ви все пак са зачервени, обърнете внимание на начина си на хранене и проверете черния дроб. Лекарите обясняват, че кожата на ръцете често променя цвета си при нарушения във функцията на черния дроб – например ако консумирате твърде много мазна храна и злоупотребявате със спиртни напитки. Бледата и посиняла кожа на ръцете е свързана преди всичко с нарушения в микроциркулацията на кръвта. Може да се дължи на травми на ръката, на китката или на шийните прешлени, което нарушава кръвоснабдяването на крайниците. Причина може да е и проява на синдрома на Рейно, от който жените страдат по-често. При него при контакт със студа краищата на пръстите побеляват като при измръзване, после посиняват, а по-късно се зачервяват. Това е свързано с краткотрайно прекратяване на кръвообращението в пръстите на ръцете, което впоследствие се възстановява.

При леките форми на синдрома няма нужда от лечение – всички, което трябва да направите, е да предпазвате ръцете си от досег със студен въздух и ледена вода. При промяна в цвета на ръцете може да си направите биохимичен анализ на кръвта, за да разберете дали има нарушения в дейността на черния дроб; както и да посетите лекар ортопед, за да се изключат травми в областта на ръцете и прешлените.

Червени петна по кожата на ръцете

Екзема, дерматит, алергични реакции – всички те сигнализират със зачервяване и възпаление. Ако петната се появят внезапно, може да са признак за гъбична инфекция. Често гъбичките поразяват не само кожата, но и ноктите. Ако забележите такъв проблем, обърнете се за консултация към дерматолог и имунолог.

Температура на дланите

Горещите влажни длани са класически симптом за хипертония. Но ако температурата скочи внезапно, проверете щитовидната си жлеза. Студените ръце обикновено говорят за съдова дистония – състояние, което лесно се коригира с промяна в храненето, физическа активност, контрастни процедури. Но може да бъде симптом и за дефицит на желязно в организма. В този случай направете общ и биохимичен анализ на кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X