Напишете дума/думи за търсене

Истината за витамин D: може ли да предозираме?

Почти невъзможно е да получите твърде много витамин D от естествени източници като слънчева светлина и храна (освен ако не консумирате твърде много масло от черен дроб на треска). Почти всички случаи с предозиране на витамин D идват от добавки.

Старите препоръки предполагат, че 2000 IU на ден витамин D са безопасни за възрастни и че 1000 IU на ден са безопасни за бебета до 12-месечна възраст. През 2010 г. имаше актуализация на данните и за горна препоръчителна граница вече се приемат дози от 4000 IU/ден за възрастни, 3000 IU/ден за деца на възраст 4-8 години, 2500 IU/ден за деца на възраст 1-3 години, 1500 IU/ден за кърмачета на възраст 6-12 месеца и 1000 IU/ден за бебета на възраст 0-6 месеца.

В същото време някои скорошни проучвания показват, че здравите възрастни могат да понасят повече от 10 000 IU витамин D на ден. Кожата произвежда 10 000 IU витамин D след 30 минути излагане на слънце на цялото тяло, затова 10 000 IU витамин D няма как да са токсични.

Официално препоръчаните дневни дози не са достатъчни, твърди експертът по витамин D от Бостънския университет д-р Майкъл Холик, професор по медицина, физиология и биофизика. Холик препоръчва доза от минимум 1000 IU дневно витамин D както за бебета, така и за възрастни - освен ако не получават достатъчно слънчеви лъчи.

Има доказателства, че хората с повече телесни мазнини се нуждаят от повече витамин D, отколкото слабите.

Какъв вид витамин D е най-добрият?

Препоръчителната форма на витамин D е витамин D3 или холекалциферол. Това е естествената форма на витамин D, която тялото ви произвежда при излагане на слънчева светлина. Добавките се правят от агнешка вълна.

Мога ли да предозирам с витамин D?

Да поемете много витамин D не е задължително нещо лошо. Прекаленото предозиране с витамин D може да причини необичайно високо ниво на калций в кръвта, което може да доведе до гадене, запек, объркване, анормален сърдечен ритъм и дори камъни в бъбреците.

Д-р Менсън: Приемайте витамин D като превенция срещу COVID-19

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X