Напишете дума/думи за търсене

2 задължителни добавки за прием през сезона на настинки и грип

Когато настъпи сезонът на настинките и грипа, ние се въоръжаваме с различни лекарства за тези заболявания. Някои предпочитат нетрадиционни методи на лечение, други - антибиотици или полезни добавки.

Когато говорим за профилактика или лечение на настинки и грип, ние отбелязваме цинк, ехинацея и витамин С като ефективни компоненти за здравето през есенно-зимния период. Но има и други добавки, които могат да съкратят продължителността и да облекчат симптомите на тези състояния.

Бета-глюкани (?-глюкани)

Това са нехранителни полизахариди, които имат положителен имунен ефект. Бета глюканите се намират главно в гъби и дрожди, както и в зърнени храни (овес).
Добавката с ?-глюкани (от гъби) подобрява функцията на макрофагите и лимфоцитите. Резултатите от специално проучване казват, че приемът на 900 mg ?-глюкани (източник - бирена мая) в продължение на 16 седмици намалява броя на настинките с една четвърт, а проявата на симптоми при болни хора с 15%.

В друг експеримент спортистите са приемали 250 mg ?-глюкани за един месец. В резултат на това са регистрирани 37% по-малко случаи на настинки и грип.

Коластра

Продуктът е мляко, получено от бозайници през първите три дни от живота на тяхното потомство. Коластрата съдържа висока концентрация на антитела. Нейната задача е да засили имунния отговор на новородените бозайници. Човешката коластра може да бъде от полза. Укрепва имунната система.

Доброволците, ваксинирани срещу грип, които консумират 400 mg коластра, се възстановяват от грипа 3 пъти по-бързо от хората, които току-що са били ваксинирани срещу грип.

Доставяйки имунни клетки на тялото, коластрата може естествено да повиши имунитета. Това ще бъде полезно, ако пациентите не могат да бъдат лекувани с антибиотици (това включва възрастни хора или пациенти след операция).

Тези две съставки за настинка и грип имат подобен ефект. Те не засягат пряко вируса, но подобряват способността на организма да се защитава срещу него.

Общи препоръки за укрепване на имунната защита

Правилно хранене
Здравословната диета може да ви помогне да се уверите, че получавате достатъчно микроелементи, които играят роля в подпомагането на имунната ви система, включително:

Витамин В6 се съдържа в пилешко месо, сьомга, риба тон, банани, зелени зеленчуци и картофи (с кожа)
Витамин С, съдържащ се в цитрусови плодове, домати, броколи и спанак.
Витамин Е, съдържащ се в бадемите, олиото, слънчогледовите семки и спанака.

Режим на пиене
Водата играе много важни роли в тялото, включително подпомага имунната система. Течността в кръвоносната система, наречена лимфа, която пренася имунни клетки, борещи се с инфекцията, в цялото тяло, е предимно вода. Дехидратацията забавя движението на лимфата, което води до отслабване на имунната система.

Адекватен сън
Хроничният дефицит на сън отслабва имунната функция. Важно е да спите достатъчно през студения сезон, за да сведете до минимум шансовете за настинка и грип.

Физическа дейност
Движението от всякакъв вид укрепва имунната система и помага на хората, страдащи от автоимунни заболявания.

Хранителни добавки, които помагат за управление на стреса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X