Напишете дума/думи за търсене

От колко витамин С се нуждае дeтето

Много родители са загрижени дали децата им получават достатъчно витамини от храната си и дали са необходими добавки. Нека да поговорим за витамин С - защо е толкова важен за организма на детето, какъв е оптималният му дневен прием и какъв е рискът от неговия дефицит.

Витаминните добавки трябва да се използват само при недостиг на определени микроелементи в организма. И е важно предварително да се консултирате с педиатър, тъй като много фактори се вземат предвид при предписването на добавка - възрастта, хранителен режим, начина на живот на детето.

Защо децата се нуждаят от витамин С и как да го получат?

Витамин С, или аскорбинова киселина, помага за:

- подобряване функционирането на имунната система;
- подобряване на състоянието на кожата;
- укрепване на мускулите;
- ускорява зарастването на рани;
- ускорява усвояването на желязото

Този минерал е от съществено значение за производството на колаген - протеин, който се грижи за здравето на сухожилията и укрепва костите и зъбите.

Съдържа се в сладки картофи, зелени домати, жълти чушки, броколи, ягоди, цитрусови плодове.

Общи препоръки за прием на витамин С

За деца на възраст от 1 до 13 години оптималната доза е 15-45 mg. Децата на възраст от 14 до 18 години приемат 65-75 mg витамин на ден. Но не забравяйте, че тези показатели могат да се променят, тъй като тялото на всеки човек е индивидуално.

Необходимостта от прием на витамин С особено много се увеличава при възпаления и инфекциозни заболявания. Според проучвания при деца, приемащи 200 mg витамин на ден, рискът от развитие на настинка е намален с 14%. Тези 200 mg могат да бъдат получени от храната, не е необходимо да се приемат добавки.

Как да идентифицираме дефицита на витамин С и какво заплашва?

Следните симптоми често показват липсата му:

- загуба на апетит
   - кървящи венци
   - подуване на ставите
   - ставни болки

Друг признак на недостиг на витамин С е дефицитът на желязо в организма, тъй като минералът не се усвоява правилно. Балансираната диета ще помогне да се компенсира липсата на витамин, но е необходима консултация с педиатър.

Децата с чревни разстройства са по-податливи на развитието на недостиг на витамини. Хроничният дефицит на микроелементи може да доведе до скорбут - това е рядко заболяване, но не бива да се изключва вероятността от появата му.

Опасно ли е предозирането?

С предозиране на витамин С в повечето случаи се появяват леки симптоми, по-често чревни нарушения. Този витамин е водоразтворим, следователно, неговият излишък се отделя бързо от тялото и няма такъв токсичен ефект като при излишъка на други микроелементи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X