Напишете дума/думи за търсене

6 различни форми на витамин С и как да ги използваме

Витамин С играе важна роля в организма. Той предотвратява анемията, служи като източник на колаген, укрепва сърдечносъдовата и имунната система. Но да се постигне високо съдържание на витамин С само с помощта на храна е невъзможно.

Редица експерти са на мнение, че в далечното минало тялото ни е имало способността самостоятелно да произвежда витамин С, но генетична мутация слага край на тази способност. Всички животински видове (и повечето бозайници също) могат да синтезират витамин С - с изключение на хората, приматите и някои други представители на животинския свят.

Днес нормата на витамин С е 90 mg на ден за мъжете и 75 mg на ден за жените. Този обем е достатъчен, за да се избегне скорбут, но не е достатъчно за укрепване на имунитета, подобряване на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, мозъка и кожата.

Причини за липса на витамин С

- неправилно хранене - недостатъчно количество плодове и зеленчуци,
- тютюнопушене (една изпушена цигара е в състояние да окисли до 40-60 mg витамин С),
- замърсяване на въздуха
- ефектът на тежките метали върху тялото

Признаци за липса на витамин С

- умора
- депресивни състояния
- кървене на венците
- ставни, мускулни и костни болки
- подуване

Плодове с високо съдържание на витамин С

- череши
- авокадо
- манго
- касис
- цитрусови плодове
- ананас
- киви
- ягоди

Зеленчуци с високо съдържание на витамин С
- чушки
- броколи
- брюкселско зеле
- картофи

Действие на витамин С в организма

- допринася за лечението на анемия чрез подобрена абсорбция на желязо
- източник на колаген и здраве на кожата
- укрепва сърцето
- засилва имунната защита
- подобрява функциите на паметта
- служи като превенция на пародонтоза,
- предотвратява инфекции на горните дихателни пътища
помага за предотвратяване на сепсис

Препарати с витамин С

1. Аскорбинова киселина

Най-честата форма на витамин С, но аскорбиновата киселина може да причини храносмилателни проблеми, ако има проблеми, свързани със стомашния сок. Въпреки че е синтетичен продукт, но тя е идентична с естествените съединения. Само 30% от веществото се абсорбира от тялото. Предлага се под формата на таблетки, капсули, прах.

Списък на минерални аскорбати

Калциев аскорбат - включва калций (100 mg) и аскорбат (900 mg) и се препоръчва за хора, които се нуждаят от подобряване на здравето на костите и предотвратяване на остеопороза. Продуктът причинява по-малко дразнене на стомаха, като същевременно поддържа антиоксидантен ефект.

Магнезиев аскорбат - включва магнезий (50-100 mg) и аскорбат (900 mg). Препоръчва се на хора, приемащи лекарства (понижаващи киселините, диуретици), страдащи от стабилно главоболие, крампи на краката.

Натриев аскорбат - включва натрий (100 mg) и аскорбат (900 mg). Диета с ниско съдържание на сол не се препоръчва.

2. Метаболити на аскорбат и витамин С

Тази формула на калциев аскорбат е открита през 80-те години. Продуктът включва ниска концентрация на метаболити на витамин С (калциев треонат, ксилонат и ликсонат, дехидроаскорбинова киселина). Това помага за усвояването и увеличаването на съдържанието на витамин С в кръвта (в сравнение с аскорбиновата киселина).

3. Витамин С с биофлавоноиди

Витамин С се комбинира с антиоксиданти (например биофлавоноиди). Тази комбинация от вещества се усвоява по-добре с около 35% по-добре в сравнение с обикновена аскорбинова киселина.

4. Липозомен витамин С

Това е лекарство с най-добър абсорбиращ ефект. За активиране на абсорбцията е разработен липозомен витамин С с мастноразтворимо покритие, за да помогне на молекулата на аскорбиновата киселина да се движи през храносмилателния тракт. Пероралното приемане на витамин С, капсулирано в липозоми, води до повишено съдържание на витамин С в кръвта (в сравнение с некапсулирания състав на аскорбиновата киселина). В допълнение, липозомният витамин С помага за понижаване на кръвното налягане при по-ниска доза от класическия витамин С.

5. Аскорбил палмитат

Тази формула позволява на водоразтворимия витамин С да стане също разтворим в мазнини. По правило той се въвежда в препарати с витамин С, така че да се абсорбира в кожата. Също и аскорбил палмита
се използва като консервант за храна.

6. Витамин С от шипка

Продуктите с витамин С от шипка включват аскорбинова киселина. Плодовете й са съставени от висока концентрация на витамин С. Шипката се характеризира с наличието на антиоксиданти ликопен, феноли, флавоноиди, елагова киселина и витамин Е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X