Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако ние или партньорът ни вече не изпитваме същото към другия

С течение на времето емоциите, които сте изпитвали в началото на една връзка, се променят. Следователно, може да се окажете в ситуация, в която вие или вашият партньор вече не чувствате същото един към друг.

Какво може да се направи, когато това се случи?
Романтичните отношения може да се сравни с времето. В някои дни се бориш с лятната жега, а в други танцуваш под дъжда. Любовта обаче, както всяка друга емоция, често не е трайна.

Никой от нас не е щастлив или тъжен през целия си живот. Преживяваме промени.

Различия и процес на поляризация
В първите моменти от връзката различията помежду ви обикновено остават незабелязани. Това до голяма степен се дължи на нуждата и на двама ви да се харесвате взаимно.
Въпреки това, след като отношенията се установят, тези различия могат да се превърнат в проблем.

Възможно е в първите моменти от връзката ви да сте виждали различията помежду ви като привлекателни. С течение на времето обаче, ако не говорите за тях, отношенията ви може да завършат катастрофално. Освен това вие (или вашият партньор) може дори да не сте наясно какво се случва във връзката. Това също може да е причина за раздяла.

Любов срещу увлечение
Не бива да вярвате обаче, че фактът, че вече не чувствате същото, означава, че вече не се обичате. Докато усещането за отчаяна влюбеност преобладава в ранните етапи на връзката, любовта е непрекъснат процес, в който уважението един към друг е основен елемент. Разбира се, важна е степента на ангажираност между вас, освен първоначалната страст, която сте изпитали и двамата.

Комуникация в една връзка
Понякога може да приемате нуждите и желанията на партньора си за даденост. Това означава, че може да се държите така, сякаш той трябва да знае какво се случва, когато почти не сте говорили по конкретна тема.

Проблемът с това е, че се държите така, сякаш знаете нуждите на другия или предполагате какво може да се случи. Следователно, може да пренебрегнете определени ситуации, които са навредили на връзката.

Валидиране срещу невалидност
Обезценяването може да е често във връзката ви, ако различията между вас са довели до отчуждение. Обезценяването се състои в обезсилване на мненията, емоциите или чувствата един на друг. Например може да кажете нещо от сорта на: „Преувеличаваш, не е толкова важно“ и т.н.

Напротив, емоционалното валидиране се състои от изслушване на гледните точки, емоциите, мислите... Това не означава, че и двамата трябва да сте напълно съгласни, но насърчава обсъждането на по-дълбоките проблеми във връзката.

Избягвайте обвиненията
Те не правят нищо друго, освен да засилват конфликта. Може да се обвинявате един друг, че сте основната причина за спора, вместо да разгледате въпросния проблем, в който и двамата играете роля.

Фрази като: „Цял ден си далеч от вкъщи, предпочиташ да си със семейството си, вместо да прекарваш повече време с мен и т.н.“ , са типични фрази, с които може да се замервате един на друг, за да се опитате да разрешите проблема. Но те са контрапродуктивни. Този тип обвинения само ще ви отдалечат още повече и ще видите, че разликите между вас са още по-големи.


Бъдете отворени
Да бъдеш отворен в една връзка, означава да приемаш малки дози дискомфорт. В много случаи това означава да приемете различията между вас. Да признаете факта, че вашето партньорство е по-важно от всички проблеми, които могат да възникнат по пътя, за да дисбалансират връзката ви.

Ако не става, не става
Помнете, че окончателното решение зависи от вас двамата. Имате възможност да не продължите връзката, ако опитите ви да я възстановите не са това, което сте очаквали.

В този случай е важно да се разделите по здравословен начин. И двамата трябва да имате уважение един към друг. Ако поддържате диалог между вас двамата и уважавате нуждите на другия, това ще направи процеса на скръб, причинена от раздялата, много по-лесен.

Приеми загубата
Нормално е да ви боли да скъсате с някого, на когото държите или който е изиграл важна роля в живота ви, особено ако вие сте този, който е изоставен.

Въпреки това, ако вашият партньор е спрял да изпитва същите чувства към вас, не може да направите много. Моленето му за малко любов няма да доведе до щастлив край. Всъщност никога не трябва да се опитвате да принудите някого да остане с вас. Ако усещането го няма, значи го няма. Всичко, което може да направите, е да приемете факта, че другият вече не изпитва нищо към вас. По-късно ще трябва да приемете и целия емоционален процес. Това не означава непременно да хвърлите кърпата или да се откажете от битката. Просто трябва да осъзнаете кога опитите ви са безполезни.

И накрая, помнете, че след всяка раздяла идва ново начало.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X