Напишете дума/думи за търсене

Ефективни техники за самопомощ при тревожност

Страхът е в главата и в тялото. Тревожният човек често го боли стомахът, мъчи го главоболие, пулсът му се ускорява, появява се изпотяване, световъртеж и гадене.

Тревожността и страхът са напълно нормални емоции, ако има реална причина за тях. Но ако няма такава причина и тревожните мисли не напускат главата ви, тогава развалят настроението и засягат физическото ви състояние.

Как да се отървем от безпокойството и страха

Всеки може да си навлече неприятности. Те са неразделна част от нашия живот. Когато настъпи негативно събитие, човек мобилизира сили и преодолява трудната ситуация. Но често се случва в действителност да не се е случило нищо лошо, но мисълта за възможна беда да не ни дава мира. Безпокойството и страхът в този случай = очакване на лошо.

Една от най-поразителните физически прояви на безпокойство е, че краката на човек не го слушат, а ръцете започват да треперят по време на вълнения. Може да се появи слабост и настръхване.

Може да извършите прост тест, за да се определи колко силно се тревожите. Нарисувайте човешка фигура и очертайте областите на тялото, които обикновено реагират на страх и безпокойство. Колкото повече такива области, толкова повече тревога се проявява у вас.

Ако мислите ви постоянно се връщат към болезнена тема и тялото ви реагира с неприятни симптоми, може да започнете да работите върху собствените си страхове, като използвате няколко много прости техники.

1. Просто изразете тревогата или страха си с думи. Опитайте се да го направите възможно най-пълно и подробно. Може да споделите на някого от вашето семейство или на приятели за вашите притеснения. Ако тази опция не е възможна по някаква причина, кажете си на глас всичко, което предизвиква безпокойство у вас.

2. Пишете за това, което ви тревожи, върху лист хартия

3. Следващият етап е разсъждение и анализ на написаното. Тези действия са насочени към идентифициране на възможната причина и разработване на стратегии за справяне с тревожността.

Опитайте се да отговорите на въпросите:

- Това наистина ли е истинската причина за безпокойството ви?
- Мислите ли, че нещо друго стои зад това?
- Защо се страхувате от това?
- Колко вероятно е това да ви се случи?
- Ако това се случи, колко критични могат да бъдат последствията за вас?
- Какви разумни предпазни мерки може да вземете, за да избегнете това?
- Кои от тези мерки вече прилагате?
- Може ли да разработите план за действие, който ще ви накара да се чувствате по-уверени и по-малко тревожни?

4. Отделете 30 минути на ден за страхове и притеснения. Например 15 минути сутрин и 15 минути вечер в строго определено време. Първоначално страховете и тревогите ще се опитат да възникнат в различно време, но вие вече ще имате вълшебно средство – „торбичка за тревожност”, в която ще я натъпчете, когато се опита да избяга в неподходящ момент.

Основното е да си представите тази торба в детайли. Може дори да я нарисувате върху малко парче хартия и да го носите със себе си, за да го извадите в моменти на вълнение и да скриете страха там, докато дойде времето, определено за тревожност. Кажете си: „Ще развържа чантата, когато дойде„ времето на страховете “, но засега ще се занимавам с ежедневните си задачи.

5. Ако страхът все още се стреми да излезе от чантата през деня, поглъща тялото и не ви позволява да се занимавате с бизнес и да изпитвате положителни емоции, използвайте рестартиране, което се състои от два компонента: движение и релаксация.

Страхът и безпокойството провокират освобождаването на енергия, която, ако не се изразходва, е именно това, което причинява телесни симптоми. Всяка интензивна физическа активност ще свърши работа. Дори бързото изкачване по стълби помага.

Вторият етап е релаксацията. Първо трябва да се научите как да напрягате и отпускате мускулите си.

Стиснете здраво юмруци. Напрегнете мускулите на краката си с всички сили, стегнете мускулите на лицето си, сякаш вършите много трудна работа, бройте до 5, отпуснете цялото си тяло.

Трябва да направите поне пет такива „подхода“ и да дишате правилно по време на почивките. Такова правилно дишане е ефективно и като независим метод за борба с вълнението. Поемете дълбоко въздух през носа, задръжте дъха си и пребройте до пет, поемете дълго въздух през устата, повторете поне пет пъти.

Най-добре е да започнете да тренирате тези умения не в момента, когато безпокойството ви е завладяло напълно, а предварително, когато сте в спокойно състояние, за да го посрещнете напълно въоръжени и подготвени.

Ако състоянието на тревожност продължава дълго време и интензивността му е висока, трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Няма лоши чувства. Защо дори най-отрицателните са добри за нас?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X