Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем нездравословната любов

От деня на раждането си създаваме връзки. Най-важната може би е връзката на любовта. Кой обаче ни учи как да обичаме?

Освен това, ако това е наистина толкова важно, защо няма налични уроци за разликите между здравословна и нездравословна любов.
Има прост отговор. Преди всичко трябва да се научим да обичаме. Но не се бойте. Това е процес, който отдавна сте асимилирали във вашия поведенчески репертоар.

Първата ви прегръдка идва преди първата ви дума. Много преди да започнете училище, се научавате как да пуснете другите в живота си. От момента на раждането си, вие сте напълно зависими от любовта на другите, за да оцелеете.
Точно както не вземате предвид, че трябва да се научите да обичате по здравословен начин, обикновено не поставяте под въпрос собствения си начин на проявяване на любов.

Освен това, макар че вероятно сте доста добри в откриването на признаци на нездравословна любов у другите, не сте склонни да забелязвате тези признаци в собствените си модели на поведение.
До известна степен това е така, защото в мозъка ти да обичаш, означава да защитаваш, да се грижиш. Всички положителни и значими глаголи, коитопринадлежат на здравата любов. Глаголи, които са пълна противоположност на да навредиш, да нараниш или да малтретираш.
Какви са симптомите на нездравословната любов?

Лошо държание
Статистиката показва, че всички се държим лошо спрямо тези, които обичаме. Понякога се опитваме да ги доминираме. Може да използваме изключително неетични методи и не ги третираме като равни на себе си. Често обичаме по изключително нездравословен начин.

Интензивност
В ранните етапи на връзката нивата на интензивност обикновено са високи. Чудите се какво прави вашият партньор. Чудите се дали нещата ще се получат. Правите планове да прекарвате възможно най-много време заедно.
Истината е, че не е толкова важно как започва една връзка, а как тя продължава.

Дори връзката ви да е интензивна в първите дни, все пак трябва да отделите време, за да прецените как се чувствате. Запитайте се дали вашият нов партньор, който иска да бъде с вас през цялото време, ви дава пространство да дишате? Разберете дали желанието му да знае всичко за вас е просто да ви опознае по -добре или може да има контролиращ елемент в поведението му?

Изолация
Нездравословната любов често означава, че единият ще се опита от началото на връзката да отдалечи другия от заобикалящата го среда, вместо да се опитва да се интегрира в нея. Освен това той е склонен да критикува приятелите и семейството на партньора си. Всъщност целта му е да предизвика раздор или раздяла.
Този тип поведение е изключително често срещано при хора, които искат да поемат контрола над половинката си.

Необходимост от контрол
Колкото повече контрол чувствате, че имате над заобикалящата ви среда, толкова по-добре се чувствате.
Когато обичате нездравословно, тази нужда надхвърля границите между това, което е здравословно и кое не.

Проблемът обикновено започва с объркване. Виждате партньора си като продължение на себе си. Вие също сте склонни да се поставяте в по-висше положение от него.

Екстремна ревност
Ревността се ражда от погрешното схващане, че вашият партньор ви принадлежи. Той обаче не е притежание.

Презрение
Отнасяте се към партньора си като към ненормален. Правите обиден коментар и го обвинявате, че е свръхчувствителни, когато го приеме лошо. Критикувате го пред другите за неща, които трябва да останат поверителни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X