Напишете дума/думи за търсене

Историята на Владо Михайлов и неговата голяма любов (снимки)

Влади Михайлов е големият победител в "Като две капки вода". Въпреки фантастичното представяне на други свои колеги, певецът и актьор напълно заслужено получи този приз. 

Владо Михайлов в образа на Фреди Меркюри
СНИМКА: "КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА"
Владо Михайлов в образа на Фреди Меркюри СНИМКА: "КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА"

На сцената изглежда, че Владо Михайлов пресъздава с лекота образите, които бутонът му отрежда. И донякъде може би е вярно, защото талантът му е огромен. Но и подготовката преди всяко влизане в асансьора към сцената също е сериозна и отнема доста време: “Гледам да започна още от вторник и работя всеки ден по малко. Ако е сложна хореографията, тръгвам от нея. Не е лесно – трябва да минеш през залите – през Етиен, през Ненчо, но и да работиш вкъщи много. И докъдето стигнеш. Една седмица е крайно недостатъчна за всичко, което искаш да покажеш в неделя”.

Казва, че за някои образи е бил по-подготвен, други ги е започвал от нулата. Такъв е случаят с песента на корееца Сай. “Започваш от нулата със страница и половина ситен шрифт на корейски и с хореография, която никога не си виждал. Граденето на образа, на маниера, енергията – тези неща също са страшно важни. Начинът, по който се движат, походката им – това отнема време”, разказва Владо. А време няма - и той, и колегите му са действащи артисти с купища ангажименти.

Владо Михайлов е роден в София в семейството на зъболекари. И двамата му родители обаче винаги са имали отношение към изкуството, което възпитават и у синовете си. От малки Владо и брат му ходят редовно на концерти, кино, театър, изложби. Баща им пее и свири страхотно на китара. Помнят с умиление сбирките с приятели, на които всички чакали той да хване кухарката.

Незабравими моменти са и концертите, на които цялото семейство е заедно - особено любими са им на “Канзас” и на Питър Гейбриъл. “Не просто отивахме заедно на концерти, изложби и театри. Най-ценното беше, че след това се прибирахме вкъщи и говорехме до късно, анализирахме, споделяхме впечатления”, спомня си актьорът певец.

И двамата с брат му учат
по няколко чужди езика
едновременно

Брат му научава цели седем и става дипломат. На Владо пък са му много полезни в работата и до днес. Страстта му към англоезичната литература го отвежда в Софийския университет със специалност “Английска филология”. Пази топли спомени за всички колеги и преподаватели: “Хора, които допълнително ни палеха по всички видове изкуства, безценен е допирът ми до тях”.

Прави опити да рисува и да се занимава с анимация, но преценява, че не му стига търпението за тази професия: “Предпочитам да съм на сцена, да имам контакт с публиката, да усещам обмена на енергия, който в момента се завихря”.

В студентските години заминава за кратко на бригада в САЩ и макар да се отваря възможност да остане - домакините му са готови да го подслонят, докато завърши университет, интуицията го връща в България. Прибира се и започва да пее в две банди, едната от които е “Сафо”. Почти едновременно му провървява и в киното. Запознава се с един американски продуцент, който е впечатлен от английския му и го кани на кастинг. Къде с по-малки, къде с по-големи роли, Владо натрупва опит пред камера и среща изумителни хора.

Играл е с Ейдриън Броуди
и Салма Хайек

– нарича ги “големи актьори, от които имаш много какво да научиш”. Последно трупа впечатления от Гай Пиърс – наскоро снимат заедно и понеже са по 12 часа на снимачната площадка, се сближават, минавайки през всевъзможни теми за разговор – от филми до детегледачки. “Изключително лек и човечен, мъж, на когото се възхищавам за професионализма”, казва за Пиърс Михайлов.

В Гърция пък снима с Анди Гарсия в “Непобедимите”. Тяхната сцена започва късно през нощта. Преди това Гарсия има сцена с дълъг диалог, стават технически проблеми, той се изнервя. “Макар да беше уморен и вероятно бесен, той тихо и елегантно помоли екипа за повече концентрация”, разказва Владо: “Помислих, че ние ще го отнесем в следващата сцена. Нямаше такова нещо – човекът се държа страхотно, все едно сега е стъпил на терен и нищо не се е случило. Беше много предразполагащ, диалогичен. Като заснехме сцената, ни поздрави – бяхме с Мартин Гяуров и Алекс Христозов, и сам пожела да се снима с нас. Цялото му поведение е на изключителен професионалист и невероятен пич. Вдъхновение е да видиш някого, който е бил герой за теб от началото в тази професия, и който продължава да бъде”. Убедил се е лично, че най-големите звезди са и най-големите “пичове”, затова и не ги сваля от личния си пиедестал.

След като напуска “Сафо”,
прави своя банда с по-твърд
саунд – казват се Angel Sky

и пеят изцяло авторски парчета. “Имах убийствени музиканти – Дарин Василев, Юри Божинов, Борислав Бояджиев – Борчето, славни времена бяха”, спомня си Владо. Изявява се и в бенда на “Нощни птици” по БНТ, където също среща интересни хора.

“Тези срещи затвърждаваха усещането ми, че трябва да се занимавам сериозно с нещата, които харесвам – и с музикантската, и с актьорската професия, да не правя компромиси и на всяка цена да пиша авторската си музика”, разказва Владо. Заедно със съпругата си Миша, която също е музикант, създава група Rewind. Междувременно го канят да се присъедини и към SLNG. В момента с момчетата записват нови песни и снимат видео на следващия сингъл “Изгубен”. “Във видеото участва Валери Йорданов, когото поздравявам за стоицизма: “Заведохме го в планината, където изкара един бърз курс по планинско катерене, и заснехме страхотни кадри”. За каскадите им помогнали истинските спасители на Сашко от Перник - Веско и Милко.

Паралелно се случи и премиерата на първата му драматична роля на театралната сцена. Владо играе заедно с Йоанна Темелкова, с която бяха тандем в сериала “Братя” по Нова тв. Пиесата е за двама - “Аз и ти преди ние”.

До края на годината се очаква да излезе и филмът с негово участие “Оста на живота” на режисьора Атанас Христосков – проект по книгата на Свами Тиртха. Владо разказва, че този филм се очаква с огромно нетърпение по целия свят сред привържениците на духовния учител. И това не е всичко... Той продължава да играе в мюзикълите “Фантомът на операта”, “Мама миа”, “Клетниците” и “Исус Христос суперзвезда”.

Гордее се и с участието си в “Братя”, където бе в главната роля. “Мисля, че показахме не само една добре разказана история и че един български сериал може да бъде успешен, но и че не ни е безразлично какви послания остават след нашата работа – споделя актьорът. - Включително със смъртта на героя ми, която беше изненада за много хора, но ако си нагазил в тази област, няма как да излезеш чист от нея”.

Тежи му не толкова, че носи повече дини под мишницата си, а че това краде от времето му със семейството.

“Моето семейство се състои от три прекрасни деца – от едната страна е майката на големите ми деца, и сегашната ми съпруга Миша, която пък се грижи и за трите деца. Помагала е много на всички. Във важни моменти ги е напътствала, била е приятел, била е рамо. Затова съм ѝ безкрайно благодарен. Тя е всеотдаен и прям човек. Никога няма да те излъже. Аз летя понякога в облаците и имам нужда някой да ме приземява навреме”, признава той. И трите му деца имат отношение към музиката – момчетата свирят на китара, дъщеря му – на укулеле. Пеят, рисуват, снимат.

“И са характери, което много ми допада – истински личности със своите виждания. Те са емпатични, състрадателни, добри и интелигентни. Не искам да ги прехвалвам, но не мога да съм по-горд. Не знам как така ни избраха”, смее се талантливият артист.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X