Напишете дума/думи за търсене

Джон Стоунхаус - политикът, инсценирал собствената си смърт

Джон Стоунхаус е бивш британски политик, замесен в една от най-любопитните истории с фалшива самоличност.

Той инсценира собствената си смърт и след това се „преражда“ два пъти под две различни самоличности. Когато е разкрит, той твърди, че схемите му са били форма на психиатрично самоубийство поради екзистенциална криза.

Кой всъщност е Джон Стоунхаус? Той открива страстта си към политиката в ранна възраст, ставайки член на Британската лейбъристка партия на 16-годишна възраст. През 1957 г. става депутат, което слага началото на успешната му кариера, която в крайна сметка му осигурява място в британското правителство.

Нещата обаче не вървели толкова гладко, колкото Стоунхаус се надявал. Въпреки че се отличавал като парламентарист, приносът му далеч не бил блестящ. Освен това няколко от инициативите му се превърнали в скандали. Това ускорило плана му да приеме множество самоличности.

„Идентичността на един човек не е името, което носи, мястото, където е роден, нито датата, на която се е появил на света. Идентичността на човек се състои просто в съществуването и битието не може да бъде отречено."
Жозе Сарамаго

Депутат под съмнение
Първата голяма трудност, с която се сблъсква Джон Стоунхаус, е обвинение в шпионаж. То е повдигнато срещу него от бивш офицер от чешкото разузнаване на име Йозеф Фролик. Той твърдял, че парламентаристът е предоставил информация за плановете на британското правителство заедно с чувствителни данни за военни технологии. В замяна той трябвало да получи сумата от общо £5000 от чешкото правителство.

Обвинението набира сила и започнало да се говори, че политикът е действал под тайното име агент Колон. Стоунхаус обаче винаги е отричал това да е истина. Дори тогавашният премиер публично отхвърля обвиненията. И все пак документи, разсекретени години по-късно, изглежда потвърждават, че той наистина е бил шпионин.

След като този проблем бил разрешен, Стоунхаус става предприемач. Той създава компания, наречена British Bangladesh Trust (BBT) - бизнес за внос и износ, опериращ в Обединеното кралство и Бангладеш. Но скоро той бива обвинен в измама. Това го оставя с множество дългове и изпитващ дълбоко разочарование. Вероятно именно тези обстоятелства са го мотивирали да приеме нова самоличност.

Еднопосочно пътуване
На 49-годишна възраст Джон Стоунхаус започва да събира информация за двама наскоро починали мъже на средна възраст, Джоузеф Маркъм и Доналд Милдун. Той разговаря с техните вдовици и измъква достатъчно информация от тях, за да получи актовете за раждане на двамата мъже. С тази информация той получава фалшив паспорт на името на Маркъм. Освен това използва и двете самоличности, за да открие банкови сметки и започва да източва пари в тях.

На 19 ноември 1974 г. Стоунхаус напуска Обединеното кралство и заминава за Маями, Съединените щати. Преди да си тръгне, той си прави застраховка живот на стойност £125 000. Пристигайки на местоназначението си, бившият политик влиза в страната първо с истинското си име, след това напуска Америка, но се връща отново, този път като Джоузеф Маркъм.

Той резервира стая в хотел и съобщава на рецепцията, че отива да плува. Отива на плажа, съблича се и оставя дрехите си изрядно сгънати. Разбира се, резервен комплект дрехи го чакат в близка телефонна кабина. След като се разхладил във водите на океана, се преоблякъл с другите си дрехи. Когато не се появил на вечеря с приятелката си, с която имал среща, той съобщил за изчезването си в полицията.

Веднага след това той отпътува за Австралия, надявайки се, че дългогодишната му любовница Шийла Бъкли по-късно ще се присъедини към него за нов съвместен живот. Един от колегите му в парламента твърдял, че е бил убит от врагове на демокрацията.
Имало версия дори, че е замесена мафията в неговото изчезване. Никой нямал представа, че са станали жертви на случай на открадната самоличност.

Неочаквана развръзка
След като пристигна в Австралия, Стоунхаус решава да спре да бъде Джоузеф Маркъм и да стане Доналд Милдун. Той изтегля парите, които се намирали в сметката на името на Маркъм, за да ги прехвърли в сметката на името на Милдун. Но за негово нещастие двамата банкови касиери, които се занимавали с тези трансакции, обядвали заедно. По време на обяда те коментирали уж двамата си различни клиенти и забелязали аномалията. Те разбрали, че едно и също лице използва две различни имена.

Именно това прави възможно да бъде разкрита измамната схема на бившия парламентарист. През 1975 г. той е екстрадиран в Обединеното кралство, за да бъде съден за различните си престъпления. Стоунхаус уволнява адвоката си и се представлява сам в процеса, което означавало, че делото ще се проточи повече от необходимото. Процесът продължава шестдесет и осем дни.
Стоунхаус твърдял, че е фалшифицирал самоличността си поради „психиатрично самоубийство“, причинено от натиска, на който е бил подложен. Но съдията не му повярвал. Стоунхаус се оказва зад решетките за период от три години.

След като излиза от затвора, той се развежда със съпругата си и жени се за любовницата си. Почива през 1988 г. след няколко години на второ брачно щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X