Напишете дума/думи за търсене

10-те най-големи лъжи в историята

Животът изобилства от лъжи, които се изричат всекидневно по света - като мъжкия кошмар “Боли ме главата” или класическото и прозрачно “Отивам в командировка”. Лъжат обикновени мошеници, звезди, крадци и дори президенти. Някои от лъжите обаче са оставили своя отпечатък в историята.

10. Ядрени оръжия в Ирак

Армията на САЩ нахлу в Ирак през март 2003 г. с един претекст – в Ирак има ядрени оръжия и Саддам Хюсеин ще ги използва. Войната започва на 20 март 2003, когато САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море. Войната е силно критикувана от редица държави по света поради липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията. Самата война продължава почти 1 месец и успява да постигне една от двете си основни цели — сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Няма обаче запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. Те всъщност са отишли заради петрола.

Саддам Хюсеин е екзекутиран на 30 декември 2006 г., но самоубийствените атентати в Ирак са ежедневие. От тях са загинали над 800  000 иракчани.

9. Троянският кон

Историята е добре известна. Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години и героят Одисей измисля начин, чрез който да превземат града. Епей изградил огромен дървен кух кон и в него се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос. Троянците приемат, че конят е дар за примирие

Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня, отварят портите на града и така останалата част от войската навлиза в града. Те убиват всички мъже, а жените вземат за робини.

8. Тайтъс Оутс и заговорът за убийството на Чарлз II

През 1678 г. Тайтъс Оутс съчинява, а след това се преструва, че разкрива заговор, в който йезуити планирали да убият крал Чарлз II. Идеята била, че те искали да сложат на мястото му неговия католически брат Джеймс. Резултатът бил три години паника, която подхранвала антикатолическите движения, а 35 души били екзекутирани.

След смъртта на Чарлз през 1685 г. на трона седнал Джеймс, който изправил Оутс пред правосъдието. Измамникът бил осъден и хвърлен в затвора. Там обаче прекарал само няколко години до началото на Славната революция в Англия. Той бил освободен и дори получил пенсия.

7. Схемата Понци

Класическият номер е кръстен на небезизвестния Чарлз Понци, който действал в началото на ХХ век. Измамникът обещава на инвеститорите голяма възвръщаемост, но вместо наистина да инвестира парите им, той ги взема за себе си и използва част от парите на новите инвеститори, за да плати на старите. Схемата действа, докато има нови “инвеститори”. Обикновено Понци схемите се сриват бързо, защото е нужно постоянно да се намират нови инвеститори.

6. Ана Андерсън, наричана още руската принцеса Анастасия

В разгара на руската революция царското семейство било пречка за болшевиките. През 1918 г. те изклали цялото семейство Романови – цар Николай II, неговата съпруга, син и четирите му дъщери. По този начин искали да са сигурни, че няма да има законен наследник, който след време да се обърне към обществото за подкрепа.

Скоро започнали да се носят слухове, че не всички от семейството са били убити. От всички претендиращи да са от кралското семейство Ана Андерсън е най-известният случай. През 1920 г. Андерсън е приета в болница след опит за самоубийство и казала, че е принцеса Анастасия – най-малката дъщеря. Макар някои от близките до семейството да вярват на Андерсън, повечето я смятат за измамница. Години наред се носят слухове, че Анастасия е избягала и се е скрила в България. Чак през 2007 г. са открити останалите две тела и ДНК тест потвърждава, че едното е именно на Анастасия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X