Напишете дума/думи за търсене

Лоши навици за почистване, които трябва да забравим

Има някои лоши навици за почистване, които всички правим отново и отново, без да осъзнаваме, че са ненужни. Идентифицирането им ще ни помогне да подобрим процесите си
на почистване и да оставим дома си искрящ.

Винаги започвайте почистването от най-високата точка в стаята
Обичайно е да започнете да почиствате всяка стая с прахосмукачка или метла и да почистите праха и мръсотията от пода. Препоръчително е обаче да започнете отгоре надолу или отвътре навън. По този начин ще гарантирате, че мръсотията няма да се върне в зоната, която вече сте почистили, когато почиствате друга част от стаята.

Сменяйте често гъбите си за почистване
Моповете, кърпите и гъбите са много полезни инструменти за почистване в кухнята и банята. Лош навик е да имате само един за двете области. Това е така, защото може да възникне кръстосано замърсяване от бактерии.

Сменяйте тези атрибути за почистване толкова често, колкото можете и за предпочитане поне всеки месец. За да оптимизирате живота им, измивайте ги добре след всяка употреба и ги оставяйте на място, където могат да се отцедят и да изсъхнат добре.

Оставянето на влажни кърпи в контейнери без дренаж може да доведе до събиране на задържаната вода, което създава идеална среда за микроорганизми и неприятни миризми.

Не нанасяйте почистващи продукти директно върху повърхности
Грешка е да нанасяте почистващи продукти директно върху повърхности, особено ако имате мраморни подове или синтетични покрития. Вместо това нанесете продуктите върху мопа или кърпата и след това почистете. Това важи и за мебели и други декоративни елементи.

Не използвайте една и съща кърпа за почистване на различни повърхности
Използването на една и съща кърпа за всичко е наистина лош навик за почистване. Имайте различни кърпи за почистването на кухненския плот, миенето на чиниите и вратата на душ кабината.
Имайте една кърпа за прах, друга за нанасяне на почистващи продукти и друга за изсушаване на повърхността. Правейки това, вие винаги ще постигате добър резултат и ще избегнете разпространението на мръсотията от едната повърхност на другата.

Не прекалявайте с перилния препарат
Използването на повече перилен препарат не е синоним на по-голяма чистота. В идеалния случай просто използвайте малко върху кърпа или подложка за почистване, когато е необходимо. Въпреки това не пестете вода, защото тя е жизненоважна, когато става въпрос за премахване на остатъците от продукта.

Този съвет се отнася дори за прането. Не прекалявайте с праха и използвайте достатъчно вода за плакнене. По този начин ще предотвратите неприятни миризми и кожни алергии.

Уверете се, че сте изсушили добре кърпите
От съществено значение е да се грижите за кърпите си, защото при всяка употреба те се навлажняват. Ако ги оставите така, ще създадете идеалната среда за неприятни миризми, бактерии и микроорганизми.

След всяка употреба поставяйте кърпите си на място, където ще изсъхнат напълно. След като това се случи, може да ги поставите обратно в банята.

Не почиствате вашите почистващи инструменти
Всеки път, когато използвате почистващи инструменти и аксесоари, трябва да ги почистите, след като приключите. При продължителна употреба по тях могат да останат бактерии, гъбички и микроорганизми. Този съвет се отнася особено за кърпи, мопове или гъби.

Измийте всичките артикули за почистване и ги оставете да изсъхнат. Когато става въпрос за контейнери за съхранение на вашите почистващи продукти, не забравяйте да почистите и тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X