Напишете дума/думи за търсене

10 ползи от употребата на пречиствател на въздуха

Здравните експерти от години предупреждават за ефектите на замърсяването в закрити помещения върху здравето ни, от краткосрочни проблеми като замаяност до дългосрочно развитие на заболяването. Поради навици като тютюнопушене заедно с частици от димните газове и алергени, въздухът, който дишаме в домовете си, може да повлияе негативно на здравето ни.

Пречиствателите на въздух работят, като изтеглят стария и замърсен въздух през филтър, за да го пречистят и отстранят токсините.
Какво още правят?

1. Почистват въздуха на домакинствата, в които има пушачи или открит огън
Независимо дали сте пушач, живеете с такъв или притежавате открита камина, може да вдишвате различни нива на въглероден окис. А в случай на пушене на цигари, и вредни химикали. Тютюневият дим може да причини сериозни странични ефекти за здравето, като бронхит и астма. Пасивното пушене може да бъде вреден и за деца, чиито бели дробове са по-уязвими с развитието си.

Пречиствателят на въздух помага да се премахнат вредните части на дима. HEPA филтърът може да отстрани повече от половината от вредните частици, произведени от цигарения дим, които попадат в него. Това също помага за премахване на рисковия фактор от пасивното пушене.

2. Намаляват симптомите на астма, като премахват праха от въздуха
Астмата се характеризира със стягане на гръдния кош, което може да затрудни дишането. Тя е склонна да се влоши, когато се възбуди от определени алергии поради животни, акари и спори от плесени. Тези вредни дразнители могат да бъдат премахнати с пречиствател на въздуха, като ви освобождават от астматични огнища в дома.

3. Те се справят с природните газове в дома, които се натрупват, когато не се изхвърлят
Непрекъснато сме заобиколени от природни газове, произведени от органични материали, независимо дали е въглероден окис от собствения ни дъх или радон, излъчван от околната среда (например от почвата, скалите и водата). Натрупването на някои от тези природни газове обаче може да има вредни ефекти, като радона например.

Той влиза в дома и работното пространство чрез пропуски в пода и пукнатини в тухлите и мазилката, което може да бъде проблем, ако живеете в район, богат на радон. С пречиствателя на въздух токсините не са в състояние да се натрупат в дома ви благодарение на непрекъснато циркулиращ чист, филтриран въздух, което означава, че ще бъдете изложени по-малко на тези високи нива на радон.

4. Намаляват външното замърсяване на димните изгорели газове в дома
Когато отваряме прозорците за чист въздух, ние пак сме уязвими от замърсители. Това е особено вярно, когато вдишвате въздух през прозореца си от близката улица, която може да съдържа частици от изгорелите газове в автомобила.

Доказано е, че частиците, създадени от двигатели на дизелови автомобили, имат значителни последици за здравето, както предупреждава СЗО. За да намали въздействието на този замърсител в дома, пречиствателят на въздух работи за филтриране на токсичните частици, за да се избегне вдишване.

5. Защитават хората, уязвими от улавяне на вируси и болести
Тези уреди може да защитят възрастните, слабите и чувствителните към вируси и болести хора, като почистват бактериите, пренасяни във въздуха от цялата къща.

Тъй като вирусите обикновено се разпространяват във въздуха, особено при кихане и кашляне, пречиствателят на въздуха ще намали бактериите във въздуха, който дишаме. Въпреки че не може да елиминира риска от предаване и замърсяване чрез повърхностни бактерии, това значително ще намали риска.

6. Помагат за намаляване на алергичните реакции чрез освобождаване на въздуха от дразнители
Ние сме постоянно заобиколени от потенциални алергени както отвън, така и вътре в собствените си домове. Като премахнете потенциалната възбуда, причинена от домашни любимци, прах, акари и спори от плесени, може да понижите нивото на алергени в дома си.

7. Те помагат за понижаване на нивата на въглероден двуокис в дома
Жилищата ни съдържат нива на въглероден диоксид, произведен от дишането ни (както и дъха на нашите домашни любимци). Ако не почиствате къщата си, тези нива се натрупват. Това води до чувство на сънливост , тъй като тялото не получава достатъчно кислород.

С въздушния филтър свежият въздух непрекъснато ще циркулира през къщата, което означава, че съдържанието на кислород ще бъде по-високо.

8. Те са страхотни за намаляване на миризмите в дома, като поддържат въздух свеж
Има някои миризми, с които е трудно да се справим, независимо дали са от готвене или от нашите домашни любимци. Ако не може да проветрите лесно и често дома си, тогава пречиствателят на въздух може да ви помогне да премахнете тези нежелани ухания.

9. Те помагат за безопасното премахване на досадните буболечки от дома
Пречиствателите на въздух могат да ви отърват от насекоми, които могат да бъдат трудно премахнати - прахови акари и комари. И двата вида буболечки могат да бъдат доста дразнещи, но комарите носят допълнителен риск от предаване на болести и са врагове на добрия сън.

10. Те подобряват нивото на настроението, като ви осигуряват чист въздух

Доказано е, че използването на пречиствател на въздух може да доведе до по-положително настроение, тъй като ставате по-малко раздразнителни, докато дишате чист въздух. Много от нас изпитват сезонна депресия или сезонни афективни разстройства, но използването на въздушен филтър може да ги редуцира.
Използването на „йонизиращи“ въздушни филтри, които произвеждат „отрицателни йони“ се препоръчва, защото те са отговорни за подобряване на благосъстоянието ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X