Напишете дума/думи за търсене

Как да намалим токсините у дома

Да направите дома си по-здравословен и екологичен не е нито толкова скъпо, нито толкова трудно. Просто трябва да се разделите с някои навици (и препарати).

Сред ключовите токсини са оловото и пестицидите. Проучванията свързват прекомерното излагане на олово и пестициди с увреждане на мозъка и централната нервна система, проблеми с психиката и поведението, астма, рак и др.

И така, как можете да намалите излагането си на тези химикали и други потенциални рискове? Ето предложенията на експертите.

1. Направете свои собствени почистващи продукти

Лесно, забавно и евтино е да направите нетоксични почистващи препарати от безопасни и ефективни съставки като оцет и сода за хляб. На нашия сайт сме публикували много такива и ще продължаваме, просто ги потърсете и последвайте рецептите. Те са лесни, евтини и страшно ефективни.

Не го отлагайте, защото някои химикали в почистващите продукти са свързани с намалена плодовитост, вродени дефекти, повишен риск от рак на гърдата, астма и хормонални проблеми.

Да почистим неръждаемата стомана с домашни средства

Направете си домашна паста против хлебарки

2. Избягвайте аромати

Пазарувайте почистващи препарати, препарати за пране и продукти за лична хигиена с надпис „без аромат“. Имайте предвид също така, че някои от тях имат естествен аромат. Въпросът е да не съдържат изкуствени миризми.

Също така не се препоръчва да използвате освежители за въздух, защото ароматите може да представляват стотици химикали, които фирмите имат законно право да пазят в тайна. Обичайните ароматични химикали включват фталати (свързани с репродуктивни проблеми и увреждащи развитието на плода) и алергени.

3. Проверявайте съставките на вашата козметика

Четете етикетите на вашите гримове и козметика, за да избягвате химикали като парабени, натриев лаурет сулфат и оксибензон.

Проверете в базата данни Skin Deep, за да намерите по-безопасни продукти.

Също така се препоръчва да използвате по-малко козметика, за да намалите експозицията си на отрови, защото е факт, че продуктите за лична хигиена съдържат голямо разнообразие от химикали, включително някои, за които е известно, че предизвикват психични проблеми. Тези продукти се прилагат директно върху кожата ни, откъдето лесно се абсорбират в телата ни.

4. Избягвайте „... ониев хлорид“

Quats, или т.нар. четвъртични амониеви съединения, се прилагат много в кожната антисептика. Най-често те се намират в дезинфектантите за ръце и могат да предизвикат дразнение на дихателните пътища, корозия на кожата и на стомашно-чревната лигавица. Затова намалете употребата на дезинфектанти.

Избягвайте също антибактериални сапуни за ръце и почистващи продукти, които съдържат кватернерни амониеви съединения. Четете етикетите и не купувайте продукти, които съдържат съставки, които включват „... ониев хлорид“ в техните имена, като бензалкониев хлорид например.

Освен всичко прекомерното използване на тези съединения може също да доведе до популяризиране на антибактериално устойчиви бактерии.

5. Изберете алтернативи на пластмасите (където е възможно)

Използвайте стъклени буркани или керамични купи за съхранение на храна. Също така мийте пластмасите на ръка - не в съдомиялната машина.

Избягвайте пластмаси със символи за рециклиране №3 (PVC), №6 (полистирол) и №7 (други), които имат по-голям потенциал за извличане на токсини и са трудни за рециклиране.

Факт е, че пластмасовите изделия могат да съдържат токсични добавки като фталати, тежки метали и други съединения, които се отделят с времето. Поливинилхлоридът (PVC), известен като отровната пластмаса, се намира в пластмасови изделия от играчки и съдове за готвене до завеси за душкабина.

6. Не влизайте с обувки

Не влизайте вкъщи с обувките отвън или ги взимайте на ръка и ги мийте, преди да ги вкарате в дома си. Обувките могат да донесат у вас токсични химикали като пестициди за трева, въглищен катран от алея и др. Прахът носи вредни химикали, които се отделят по домакинските мебели, електрониката и други домакински продукти.

7. Намалете топлината на незалепващите съдове за готвене

Поддържайте печката на или под средна температура, когато използвате тефлонов или незалепващ съд.

Най-добре изберете тигани от чугун или неръждаема стомана за готвене, когато е възможно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X