Напишете дума/думи за търсене

Причини за сензоневрална аносмия

Живеем заобиколени от аромати, които проникват във всичко - понякога са завладяващо благоуханни, а друг път са неприятни.
Представете си обаче, че живеете в свят без миризми.
За съжаление, има такова заболяване и то се нарича сензоневрална аносмия.

Хората с аносмия се оказват изправени пред тази изключително сложна ситуация. Нашето обоняние, подобно на останалите ни сетива, е от съществено значение за нашето оцеляване. То ни предупреждава за определени заплахи в околната среда и позволява на спомените ни да възкръснат.

Обонянието е част от химическата невросензорна система, в която участват близо петдесет милиона неврони. Благодарение на тази система може да идентифицираме различни молекули и когнитивно да ги етикетираме под имената, които ги характеризират. Например „Мирише на бонбони“ или „Мирише на дим“. Обонянието е едно от сетивата, които най-силно предизвикват нашите спомени.

"Всички миризми, приятни или не, предизвикват удивителни спомени."
Примо Леви

Представете си, че живеете в свят, в който хората не могат да разпознаят огъня по миризмата му. Нашето обоняние, освен че ни предоставя вкусни обонятелни преживявания, ни позволява да оцелеем при потенциално животозастрашаващи обстоятелства. Друг пример е да помиришете определена храна и да стигнете до заключението, че е развалена.

Носът ви улавя така наречените обонятелни молекули. След това сензорните данни се предават от окончанията на носните нерви към обонятелната луковица. В тази област се намира област, известна като обонятелен епител. Тук има групи от хиляди клетки, които са отговорни за предаването на съобщението за миризма към мозъка.

„Превозното” средство, което позволява връзката между обонятелната луковица и мозъчната област, където е обозначена молекулата („Това е шоколад“, „Мирише на сирене“, „Мирише на гнило“), се нарича обонятелен тракт. Това сензорно превозно средство води до друга структура - кората.


Анатомия на обонятелната кора
Обонятелният кортекс е центърът, който ръководи оркестъра от миризми. Благодарение на този регион може да идентифицирате и разпознаете какво миришете във всеки един момент. Освен това той ви позволява да правите разлика между различни аромати, които може да възприемате едновременно. Подпомага се от следните региони:

• Предното обонятелно ядро. Това ви кара да осъзнаете какво миришете точно сега, в настоящия момент. Освен това ви дава възможност да различавате различни видове миризми. Например „Мирише сладко“ или „Мирише на цветя“.
• Обонятелният туберкул. Позволява ви да се почувствате подсилени от определени аромати. Именно благодарение на този регион миризмата на сладост ви доставя удоволствие. Не е изненадващо, че сте склонни да се доближавате до миризмите, които харесвате.
• Пириформен кортекс. Този регион осигурява подкрепа на предишната структура. Целта му е да разграничите и етикетирате молекулите на миризмата.
• Предното кортикално ядро на амигдалата. Помага на емоциите, върху които миризмата оставя интензивен отпечатък. Например, ако усетите мирис на дим наблизо, може да почувствате страх. Тази структура модулира целия ви хормонален и поведенчески отговор. Следователно, вие реагирате на ситуацията и може да се спасите. Той също така е свързан с енториналната кора.
• Енториналната кора. Тази структура ви помага да отговорите на определени въпроси. Например защо свързвате определена миризма с определен човек? Защо отхвърляте определени аромати? При страдащите от посттравматичен стрес защо, когато се сблъскат с определени миризми, присъстващи по време на травмата, техните посттравматични симптоми се съживяват и засилват? Отговорите се крият в тази структура. Тя съхранява нашите спомени за миризми.

Една от структурите, към които тези региони проектират своята информация, е орбитофронталната кора. Ако този регион претърпи нараняване, индивидът няма да може да различи каква миризма възприема.

Терминът аносмия може да се преведе като лишаване от способността за обоняние. Хората с това заболяване са склонни да загубят и способността да се наслаждават на храната, тъй като тя няма вкус.

Различни нива или степени на загуба на обоняние
• Нормосмия. Нормалната способност за обоняние.
• Хипосмия. Намалена способност за обоняние.
• Хиперосмия. Повишена способност за обоняние.
• Дизосмия. Промяна или изкривяване във възприемането на миризмата. Може да възникне в контекста на шизофрения.
Причините за аносмия могат да бъдат открити в психиатричната история на пациента, като например дефицити в краткосрочната памет. Неврологичната история също е от значение. Например травма на главата. Може също да бъде причинено от ефектите на определени вирусни агенти, като този, произведен от вируса SARS-COV-2.

Причини за сензоневрална аносмия
За да се появи сензорната аносмия в живота на хората, някои или всички от споменатите по-горе мозъчни структури трябва да са възпалени или наранени. Има множество и изключително разнообразни пътища, които могат да доведат до този сложен синдром.
• Травма на черепа.
• Нормални процеси на стареене.
• Деменция тип Алцхаймер.
• Запушване на носа, причинено от вирусна инфекция.
• Мозъчен тумор.
• Прием на дадени лекарства.
• Операция.
• Медицински лечения за рак.
• Пушене.

Различни видове
Това състояние е известно като травматична сензоневрална аносмия, когато се дължи на травма. Когато причинителят е вирус, както се случва при COVID-19, това е известно като вирусен тип. От друга страна, когато аносмията има неизвестна етиология, тя е известна като идиопатична.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X