Напишете дума/думи за търсене

7 любопитни и завладяващи факта за сетивата

Учените все още не могат да се споразумеят колко сетива има. Да тне говорим, че това, което възприемаме чрез тях, е изключително трудно да се опише с думи.
Сетивата са сложни функции, свързани с определени органи на тялото, които имат пряка връзка с мозъка.
От гледна точка на сетивата, хората сме едно от най-лошо надарените животни. Има много видове, които ни надминават по способности за зрение, слух, обоняние и допир.

"Няма нищо в интелигентността, което първо да не е преминало през сетивата."
-Аристотел-

Представяме ви някои любопитни факти за сетивата.

1. Ограничение
Всъщност не възприемате света такъв, какъвто е. Вие го възприемате по начина, по който вашите способности и съответните им органи позволяват. Има много аспекти на реалността, които никога няма да изпитате.
Например очите не могат да улавят рентгенови или ултравиолетови лъчи. Тези елементи обаче съществуват и всъщност могат да ви навредят. Ушите също не са в състояние да възприемат всички звуци. Едва ли ще чуете гърбати китове да разговарят.

2. Зрение
Всяко око, или по-точно всяка очна ябълка, тежи около 28 грама и е пълна с вода.
Окото има около 130 милиона фоточувствителни клетки. Всички те се вписват в пространство, подобно на глолемината на пощенска марка. Очите възприемат около 10 милиона цвята и мигат между 10 и 24 пъти в минута. Човек със средна продължителност на живота ще мига приблизително 415 милиона пъти до смъртта си.

3. Обоняние
Във всяка ноздра има около 10 милиона обонятелни рецептори. Въпреки това само около 1000 от тях са специализирани в идентифиирането на лоши миризми.
Жените имат по-развито обоняние от мъжете, което в детството им е още по-остро.

4. Вкус
Вкусовете се възприемат чрез вкусовите рецептори. Те са разположени върху езика и са част от небцето и хранопровода. Хората имат между 8 000 и 10 000 от тези папили. Въпреки това чувството за вкус не може да функционира, ако обонянието не работи.
Солен, сладък, горчив, кисел и пикантен вкус се обработва чрез нерви в основата на тези папили.

5. Допир
Докосването е царят на сетивата, защото включва цялото тяло. Негов орган е кожата. В човешкото тяло има около 16 000 рецептора за топлина, 150 000 за студ, 500 000 за налягане и 4 милиона за болка.
Средната кожа на възрастен има площ от 1,7 квадратни метра и тежи 3,5 килограма.
Някои области на тялото са по-чувствителни от други. Например ръцете, устните, лицето, шията, езика, пръстите и краката. Пръстите са свръхчувствителни. Те могат да открият движението на обект, който се движи само на една хилядна от милиметъра. Най-малко чувствителната кожа е в средата на гърба.

6. Слух
Слухът е може би най-чувствителният от всичките сетива. Ушите могат да улавят звуци, които са на разстояние една десетмилионна от секундата. Те могат да различават между 1500 различни тона. Това е и последната способност, която се губи, преди човек да умре.
Ушите никога не почиват. Когато спите, мозъкът възпрепятства способността ви да улавяте звуци. Ако обаче има силен шум, със сигурност ще се събудите. Има много звуци, които дразнят хората. Сред тях са плачът на бебе, задавяне на човек по време на повръщане, триене на нож в стъкло и електрическа бормашина.

7. Има ли още сетива?
Обикновено говорим за пет сетива. Независимо от това, всъщност има поне четири други, без да включваме чувството за хумор или здравия разум. Шестото би било усещането за движение. Това ви позволява да възприемате ускорението и поддържате баланса си.
Има и още три:
• Проприоцепция. Това усещане позволява да идентифицираме позицията на различните части на тялото си. Това също се отразява на баланса и координацията ни.
• Термоцепция. Позволява ни да усещаме топлина и студ. При животните то им помага да определят посоката на вятъра.
• Ноцицепция. Позволява ни да възприемаме болката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X