Напишете дума/думи за търсене

8 любопитни неща за езика

Този орган ни помага ни да говорим, да ядем, дъвчем, да идентифицираме вкусовете и да се целуваме страстно.

Той е съставен от няколко мускула. Розов е на цвят, а горната му страна има уникален, кадифен вид. Освен това е покрит със специална лигавица, която му осигурява влага. Тази характеристика му позволява да изпълнява няколко от функциите си.

Сред най-важните му роли са дъвченето, образуването на болус за храносмилане, преглъщане и говор. Той също така е отговорен за възприемането на вкуса, текстурата и температурата на храната. Участва в защитните сили на тялото, тъй като има лимфна тъкан във вътрешността си.

На повърхността му има малки издатини, които са езиковите папили. Има четири вида от тях:

1. Филиморфните папили са най-многобройният вид. Отговорни са за кадифената текстура на езика. Не улавят вкуса, но се грижат за усещането за допир, за да разпознаят текстурата на това, което ядем.
2. Гъбовидните папили са с форма на гъби и имат сензорни свойства. Те улавят вкуса. Намират се главно в задната част на езика.
3. Листовидните папили са разположени отстрани на езика. Те са отговорни за източването на слюнката и участват в самопочистването на този орган. Освен това усещат вкус.
4. Жлебовидните папили се наричат още калициформени папили. Те произвеждат слюнка и са разположени във V-образна форма в основата на езика – тоест в най-задната част. Те също улавят вкуса.

Под езика се намира езиковият френулум, наречена още юздичка. Това е мембранна структура, която свързва органа с пода на устата, като служи като фиксация.

Самолекува се бързо
Въпреки че ухапването на езика е доста често срещана и много досадна ситуация, тези наранявания обикновено заздравяват бързо. Този орган се самолекува бързо.

Благодарение на тъканите, които го образуват, и постоянния контакт със слюнката раните и малките лезии по повърхността му изчезват за кратко време. Трябва обаче да внимавате за наранявания на езика, които не се затварят. Те може да са индикация, че нещо не е наред и трябва да се консултирате със здравен специалист.

Не се уморява
Езикът се движи голяма част от деня, за да яде, говори и преглъща. Въпреки че не уморява, това не е най-силният мускул в тялото. Челюстните мускули упражняват по-голям натиск; глутеусът и квадрицепсът упражняват повече сила. И сърцето работи най-усилено (без почивка, разбира се).

Той се състои от 17 различни мускула, които работят заедно, за да образуват гъвкав, подвижен и силно устойчив орган.

Има повече от 10 000 вкусови рецептори
Вкусовите рецептори са група от сензорни рецептори, които ни позволяват да възприемаме вкуса. Те не могат да се видят с просто око, защото са много малки по размер и се намират вътре в езиковите папили.

Човек може да има до 10 000 вкусови рецептори. Те се сменят приблизително на всеки две седмици.


С напредване на възрастта някои от тях не се регенерират и броят им намалява. Всъщност възрастните хора могат да имат между две и пет хиляди работещи вкусови рецептори. Това обяснява защо децата възприемат вкуса по различен начин от възрастните.

Трябва също да знаете, че благодарение на нашите вкусови рецептори е възможно да различим вкуса на храната, но не и нейния вкус. Това изисква обоняние. Комбинацията от вкус и мирис води до истинския вкус на храната. Ето защо някои храни може да ни се струват различни, когато имаме настинка.

Езикът обикновено е разделен на различни зони, които възприемат видовете вкусове. Истината обаче е, че всички вкусове (сладко, солено, кисело, горчиво и умами) се усещат във всички части на езика.

Макар повечето вкусови рецептори да се намират на езика, има и други части на тялото, които също ги притежават. Вкусовите рецептори са открити в задната част на гърлото, в епиглотиса (надгръклянника), синусите и носа. Кърмачетата и малките деца възприемат вкуса през лигавиците на устните и бузите си.

Всеки език е уникален
Няма два еднакви езика. Всички имаме уникален език, който е различен от този на другите. Неговите жлебове позволяват на тези разлики да съществуват. Някои от тях се унаследяват, а други са придобити.

Следователно, както при пръстовите отпечатъци, външният вид на езика може да се използва като елемент за лична идентификация.

Не всеки може да го огъне

Само 60% от населението е в състояние да огъне езика под формата на „U“. Не е въпрос на практика или умение. Тази способност се дължи на генетични особености.
Наличието на доминиращ ген е този, който позволява това действие, а друг ген пречи на да бъде извършено.

Измерванията му варират
Средно езикът на възрастен човек е дълъг около 8,5 см.
Като цяло жените са склонни да имат по-къси езици от мъжете. Световният рекорд за най-дълъг език в света е 10,1 см и принадлежи на американец.

Може да напълнява
Когато качвате килограми, езикът ви също става по-дебел.
В допълнение, големият език може да бъде свързан с обструктивна сънна апнея. Това състояние, при което дишането спира за момент по време на сън, е много често срещано при хора със затлъстяване.

Може да дава индикации за здравословни проблеми
Здравият език изглежда розов със стърчащи малки подутини. Ако обаче външният му вид се промени, набъбне или стане болезнен, това може да е знак, че нещо не е наред с тялото ви.

Ако забележите нещо странно в езика си, най-добре е да посетите вашия зъболекар или лекар, за да откриете причината за проблема и да потърсите незабавно решение. Това са някои от промените, които могат да показват здравословен проблем:
• Бели петна: Те може да се дължат на орална кандидоза или левкоплакия - последната от които е много често срещана при пушачи и е предшественик на рак на устната кухина. Ако петната са линейни, те може да се дължат на орален лихен планус - хронично състояние, свързано със стрес и други причини.
• Червен цвят: Това може да се дължи на алергии или липса на витамин В12 или фолиева киселина. Може също да е симптом на скарлатина или болест на Кавазаки. Тези нарушения, които се срещат по-често при деца, имат и други прояви, които съпътстват клиничната картина и трябва да бъдат лекувани незабавно от лекар.
• Космат език: Това е език, който изглежда космат, кафяв, черен или бял. Това се случва, когато езиковите папили се увеличават по дължина и са покрити с бактерии, които стават пигментирани. Дължи се на лоша хигиена на зъбите и се свързва с хора с диабет, приемащи антибиотици или химиотерапия.
• Гладка повърхност: Гладкият език без папили може да показва липса на желязо, фолиева киселина или витамини от група В. Може да се дължи и на микоза, цьолиакия или употребата на някои лекарства.
• Болезнените бучки може да се дължат на вирус, нараняване или афти. Те също могат да бъдат признак на рак на устната кухина, особено ако продължава повече от две седмици без заздравяване.
• Уголемяване: Подутият език или макроглосията могат да показват хипотиреоидизъм, инфекция, алергии или възпалителни заболявания. Може да е свързано и със сънна апнея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X