Напишете дума/думи за търсене

Хосе Ортега-и-Гасет: Грешката е като мост към урок. Тя е съкровище, пълно с мъдрост

Цитатите на Хосе Ортега-и-Гасет насърчават за размисъл и задаване на въпроси. Те са подарък за всеки, който иска да копае по-дълбоко в метафорите и гениалните твърдения.

Ортега-и-Гасет (1883–1955) е испански философ и писател, свързан с теорията на перспективизма, рациовитализма и културното и художествено движение срещу модернизма, наречено нусентизъм.

Неговите мисли са оказали огромно влияние върху множество поколения интелектуалци.

Той не е просто невероятен педагог, а също навлиза в много различни области на знанието, като философия, психология, изкуство и литература. Хората смятат стила му за елегантен и оригинален, особено неговите философски писания. Два добри примера за това са неговите творби „Темата на нашето време“ (1923) и „Бунтът на масите“ (1929). За да научим малко повече за него, ще разгледаме някои от неговите цитати.

Пътят към себе си

Това е един от най-ценните цитати на Ортега-и-Гасет. Вашата дестинация не е място, работа или момент. Това не е пътят към мечтите ви, по-скоро е среща със себе си. Това е точното място, където ще намерите истинската си същност.

Понякога забравяме, че най-важните неща не са извън нас. Не, те всъщност са вътре във всеки един от нас. Какъв е смисълът да получиш това, което искаш, да имаш живота, за който си мечтал, ако не може да го споделиш със себе си. Вероятно има моменти, когато подреждаш енергията си и приоритизираш външните си цели, мислейки, че ще имаш време, за да познаеш себе си по-късно. Но отлагате най-важното: достигането до вас самите.

Стойността на грешките
Грешката е като мост към урок. Това е шанс да подобрите нещо, което върви зле. Това е съкровище, пълно с мъдрост.
И чрез вашите грешки може да постигнете растеж и промяна.
Просто трябва да се научите да виждате това. Грешките са човешки проявления, всички ги правим и е почти невъзможно да бъдат избегнати. Никой не може да ги контролира, защото никой не е съвършен. Но това, което може да контролирате, е вашето отношение, когато се изправите срещу тях.

Грешките са прекрасни учители. Просто трябва да им дадете шанс. Те ви казват кой път да изоставите или коя стратегия да подобрите. Има милиони неща, които може да постигнете чрез грешки, защото във всички тях е заровено предизвикателство.

Реалността като конструкт
Това е цитат на Ортега-и-Гасет, който трябва да запомните, когато говорите с други хора. Всеки човек създава свой свят. И всичко, което се случва около нас, минава през този филтър. Това води до много недоразумения и затова понякога ни е толкова трудно да се разбираме.

Хубавото, обогатяващо нещо в нашите взаимоотношения, са всички различни нюанси, които може да намерим във всяка перспектива, всяка гледна точка около нас. Това е магията, мистерията. Това е реалност, която се умножава и променя в зависимост от това кой гледа.

Планиране и поставяне на мислите ви в перспектива, за да продължите напред
Ортега-и-Гасет е прав: Да вървиш напред, означава да мислиш мащабно и да вярваш, че всичко е възможно. Ако се оградите в собствените си мисли, мечтите ви ще станат много по-малки.
Когато става дума за проекти, цели и цели, думата „невъзможно“ трябва да е в дъното на вашия речник. Защото, ако ограничите зрителното си поле, не е изненада, че не постигате това, което искате. Има цял свят от възможности, просто трябва да намерите начин. Това е предизвикателството.

Учете на съмнение
Това е друг цитат на Ортега-и-Гасет, който си струва да имате предвид, особено в образователна среда. Ако искате да възпитате независими възрастни индивиди, които могат да вземат свои собствени решения, преподаването на съмнение е задължително.

Прокарването на една конкретна идея означава съкращаване на огромните, безкрайни полета на знание. Но да научите хората да задават въпроси, не само индивидите около вас, но и себе си – е ключът към знанието. Това е вратата към богатството от множество гледни точки и е от основно значение, когато става въпрос за измисляне на освобождаващи идеи.

Значението на отговорността
Поемането на отговорност за последствията от вашите действия е емоционална зрялост. Знанието, че дадено решение ще доведе до други неща извън този избор, е фундаментално. И нещата обикновено продължават много по-дълго от момента, в който се случват. Знаейки какво да правите със следите, които оставят след себе си, ви помага да продължите напред, да се организирате и да не се изгубите в процеса.

Хората, които не поемат отговорност, водят нестабилен живот с вина, в който се виждат като жертва. Те не знаят какви стъпки да предприемат или кои вече са предприели. Те не осъзнават, че когато получат това, което желаят, също е важно да знаят какво да правят след това с него.

Да бъдеш смирен в знанията си
Това може да е един от най-сложните цитати на Ортега-и-Гасет, защото е необходимо много смирение, за да го приемеш, но е и един от най-мъдрите му. Основно е да осъзнаете своите ограничения и да приемете, че това, което знаете, е като капка вода в огромен океан.

Колко всъщност знаем? Всеки, който си мисли, че знае всичко, няма да стигне далеч, защото гордостта му ще го забави. Но някой, който смирено приема своето невежество, прави още една крачка към откриването на всичко около себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X