Напишете дума/думи за търсене

Фиксацията и как тя влияе върху поведението

Фиксацията е несъзнателен процес, който възниква в детството и може да продължи в зряла възраст.

Тя е психоаналитична концепция, предложена от Зигмунд Фройд и развита от следващите поколения терапевти. Отнася се до несъзнателния процес, чрез който индивидът остава в ранен
стадий на психосексуално развитие.

Когато фиксацията е налице, човек проявява ирационално поведение в определена област. Освен това му е изключително трудно да се отърве от нея. Например то може да развие орална фиксация. Това съответства на фазата на орално развитие, когато устата е основният източник на удоволствие. Така че тези хора може да не са в състояние да спрат да гризат ноктите си, да ядат или пият прекомерно или да пушат.

Зигмунд Фройд смята, че този процес е знак за неразрешени конфликти на определен етап от развитието. В резултат на това индивидът изпитва обсесивна привързаност към хора, предмети или поведение, която продължава от детството до зряла възраст.

Произходът на фиксацията
Зигмунд Фройд вярва, че по време на детството психосексуалното развитие преминава през серия от етапи. Всяка фаза се характеризира с това, че либидната енергия (вниманието) се фокусира върху определена част от тялото. Това отстъпва място на поредица от удоволствия, но и напрежения, които трябва да бъдат разрешени, преди да преминете към следващия етап.

Трите фази на психосексуалното развитие, предложени от Фройд

• Устна. Либидото е съсредоточено в устата. Отнася се до акта на получаване от другите и неговият символичен референт е или „поглъщане“, или „недопускане“. Решава се с отбиване.
• Анална. Либидото е съсредоточено в ануса. Отнася се до акта на даване на другите и неговият символичен референт е или „пускане“, или „задържане“. Кулминацията е, когато детето е в състояние да контролира своя сфинктер без безпокойство.
• Фалическа. Либидото е съсредоточено в гениталиите. То включва даване и получаване и неговата символична препратка е или „размяна“, или „запазване за себе си“. Разрешава се, когато се преодолее така нареченият Едипов комплекс и се научат границите на сексуалността.

Всеки етап на фиксация се състои от фокус върху удоволствието и в същото време форма на разрешаване. Ако последното не се случи, тогава се появява фиксация.

Ефектите от фиксацията
Ефектите зависят от начина, по който всяка фаза на психосексуалното развитие е била преживяна и разрешена. Ако етапът не е напълно разрешен, индивидът остава в този момент от своето развитие. Същото се случва, когато преживеят един от тези етапи по особено интензивен или конфликтен начин.

Както стана ясно, фиксацията на оралния тип може да доведе до поредица от ирационални и компулсивни поведения в оралната област. Например ядене на твърде много или твърде малко храна. Но тя може да се изрази и като прекалено пасивно или възприемчиво поведение.

Ако фиксацията е от анален тип, Фройд твърди, че води до формирането на два вида личности:
• Анално-задържащ. Това съответства на случаите, в които тоалетното обучение е било прекалено строго. Това води до това, че хората стават обсебени от правилата и реда.
• Експулсивно-анален. Отнася се за случаите, в които детето е едва обучено да контролира своя сфинктер. Резултатът е дезорганизирана и пренебрегваща личност.

Разрешаването на фалическата фаза настъпва, когато детето започне да се идентифицира с родителя от същия пол и се откаже от опитите си да заеме мястото му по отношение на родителя от противоположния пол. Когато това не се постигне, проблеми като агресивна сексуалност, ексхибиционизъм и прочее се появяват.


Как да преодолеем поведението на фиксация
Фиксацията може да се прояви по много начини и в различна интензивност.

От друга страна, маниите, които ограничават живота на индивида по важен начин, са видовете проблеми, които изискват професионална помощ. В психоанализата целта е да се идентифицира неразрешеният детски конфликт и да се разреши. Психоаналитикът може да помогне, като използва процеса на прехвърляне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X