Напишете дума/думи за търсене

Джена Ортега - емоционалните предизвикателства да бъдеш Уенсдей Адамс

Всички бяхме пленени от превъплъщението на Уенсдей Адамс от Джена Ортега. Гениалният режисьор Тим Бъртън знае от самото начало, че тя е правилната актриса за ролята. Резултатът е грандиозен, а едноименният сериал се превърна в един от най-големите хитове на Netflix.

Въпреки това пресъздаването на един от най-емблематичните готически герои в поп културата не е лесно за Джена.
Netflix вече одобри продуцирането на втори сезон и младата актриса говори за психологическата цена.

Джена Ортега и емоционалната реалност зад „Уенсдей”

„О, не се притеснявай, ще се справиш страхотно. Ще изглежда страхотно“, казва й Тим Бъртън, когато тя изразява притесненията си относно снимките. Младата жена вече има опит в киното и телевизията благодарение на сериала „Девствената Джейн” и на франчайза „Писък”. Играта в „Уенсдей” обаче е различна.
Тя трябва да научи няколко изключително трудни умения за наистина кратък период. За да изобрази очарователната и уникална героиня от този сериал, тя трябва да взима уроци по фехтовка, виолончело и немски. Трябва да придобие умения, които обикновено отнемат месеци и дори години, за да може да започнат снимките. Както може да се очаква, това има цена.

Да бъдеш Уенсдей Адамс и тежестта на безпокойството
Списание Interview публикува разговор между Кристина Ричи и Джена Ортега, в който те обсъждат предизвикателствата да поемат ролята на дъщерята на Адамс. На тази среща Ортега подчертава колко стресиращи са били снимките. Не е трудно да си представим психическия натиск върху един артист, когато трябва да се превърне в герой, който е утвърдена културна икона.

Актрисата признава, че в един момент се е почувствала на края на силите си. Тя почти не спала, а снимките продължавали между 12 и 14 часа на ден. Освен това имала само един почивен ден и използвала малкото си свободни часове, за да научи гореспоменатите умения. Не е изненадващо, че този вид динамика изтощава емоционално хората и може да доведе до сериозни клинични разстройства.

Ортега заявява, че е страдала от епизоди, в които е скубала косата си, поведение, свързано с трихотиломания. Проучване, публикувано в Comprehensive Psychiatry, потвърждава, че това държание е характеристика на тревожните разстройства. В случая на Джена натискът да изпълни ролята по най-добрия възможен начин несъмнено е тежко емоционално предизвикателство.

Не мигай, не показвай никакви емоции
Друго от предизвикателствата да бъде сряда за Ортега се отнася до сдържането на нейните емоции. Тази доста странна героиня е известна с това, че не проявява никакви чувства или емоционални реакции. Това е трудно за актрисата, особено когато била напълно доминирана от страхове и стрес.

Освен това Тим Бъртън изиска още нещо от Ортега: да не мига. Младата актриса се сблъска и със следните трудности по време на снимките:
• Справяне с почти постоянното желание за плач.
• Трябвало да снима известната, но сложна танцова сцена, въпреки че е болна от COVID-19 в онзи момент.
• Да бъде почти възпрепятствана, когато става въпрос за посещение на тоалетната, поради ограничителния характер на роклите, носени от Уенсдей Адамс.

Да си далеч от семейството
Въпреки факта, че Джена Ортега е в света на киното от дете, сериалът на Netflix беляза етапите преди и след в живота й, тъй като й донася огромен успех. Емоционалната цена на снимките обаче е изключително интензивна за нея. Тя трябва да се премести в Румъния поради проблеми, свързани с проекта. Там тежестта на безпокойството й е примесена със самотата.

Както често е заявявала в медиите, всяка вечер е провеждала видеоразговори с родителите си, разплакана. Съмнява се в способността си да поеме предизвикателството. Освен това на моменти изпитва безпокойство относно изпълнението. Но силата на волята и любовта й към актьорството й помагат да преодолее тези трудности.

„Екипът искаше да използва дубльори за каскади или от време на време дубльори за свиренето на виолончело, но аз бях много непреклонна да съм най-добре подготвена.”
Джена Ортега

Това, което не виждаме: психологическата цена на славата
Ортега проведе интересен разговор с водещата Опра Уинфри, в който разказа и за психологическите си проблеми, свързани със славата. За повечето актьори не е лесно да се превърнат в артистична икона. Когато успехът идва толкова бързо и животът се променя от ден на ден, става трудно да се поддържа стабилност.

В изследване, публикувано в Journal of Individual Differences, се повдигат някои интересни въпроси, като например необходимо ли е да страдате, за да успеете? Може ли натискът да бъде мотивиращ елемент за някои хора? Проучването твърди, че по някакъв начин големите постижения изискват да излизаме извън нашите зони на комфорт.

Освен това големият успех предполага изправяне пред немислими предизвикателства, които повишават способностите на индивида. Такъв е случаят с Ортега, която не само демонстрира, че е отлична актриса, но и е способна да постига страхотни цели.
Знаменитости и психично здраве, смелостта да разбиеш стигмата

За Джена Ортега емоционалните предизвикателства да играе Уенсдей Адамс са огромни. Въпреки това тя ги преодолява с воля и професионална отдаденост. Несъмнено вторият сезон на сериала ще й донесе нови предизвикателства, като справяне с нестихващата й слава, непрекъснато излагане в социалните мрежи и детайлен анализ на живота й.

Тази млада актриса е изключително смела, когато трябва да разкрие преживяванията си и да разчупи стигмата и да повдигне темата за психичното здраве, както и да посочи някои реалности, които преди са оставали в сянка. Всъщност тези страхове, безпокойство, натиск и чувство на самота са често срещани явления, през които всички преминаваме.

Струва си да си припомним, че артистите също са хора и тяхната уязвимост е подобна на тази на зрителите и феновете им.

Снимка: Netflix

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X