Напишете дума/думи за търсене

Сериалът „Уенсдей”, или когато ексцентричността тегли към себе си

Вероятно сте запознати с поне един от филмите за семейство Адамс и сте се наслаждавали да гледате лудориите на герои като Гомес, Мортиша и Чичо Фестър. В тази статия ще говорим за Уенсдей - дъщерята на Гомес и Мортиша.

В оригиналните филми тя е на около пет години и често се вижда да се усмихва по зловещ и загадъчен начин. Тя винаги е придружавана от кукла с липсваща глава, наречена Мария Антоанета. Всъщност Уенсдей показва набор от поведения, които биха могли да се считат за агресивни, садистични и ексцентрични.

Помните ли как тя се забавляваше да измъчва малкия си брат Пъксли?

В новия едноименен сериал на Netflix Уенсдей е нещо като изгнаник и няма късмет в общуването с другите в нейната среда. В социалните медии се стигна до това да се твърди, че тя може да е аутист.

Личностен клъстер А: странен и ексцентричен
Американската психиатрична асоциация заявява, че личностите, групирани под чадъра на клъстер А, имат следните характеристики:

• Странно или екстравагантно поведение.
• Междуличностни трудности, когато става дума за свързване.
• Интровертен, емоционално студен и с ниска общителност индивид.
• Несигурен или избягващ стил на привързване.

Тези личностни черти пасват идеално на характера на Уенсдей, чието поведение е доста странно. Просто погледнете танцовата сцена по-долу. Ясно е, че тя се бори в отношенията с другите.


Уенсдей: ексцентрична личност
На Уенсдей личната интимност й създава проблеми и често се чувства неудобно с околните. Въпреки че нерядко показва недоволство от липсата на връзки, тя понякога се държи така, сякаш изобщо не желае да има интимен контакт.

Езикът на героинята е екстравагантен, но последователен, и тя използва думите правилно. Въпреки това, поради трудностите си в общуването с околните, Уенсдей може да изпита емоции като самота и социална тревожност, както и особени начини на мислене и говорене.

Каква точно личност има тя?
Личности като тази на Уенсдей могат да бъдат заклеймени като странни или ексцентрични и дори да бъдат подигравани от останалите.

Шизотипно разстройство на личността
Американската психиатрична асоциация заявява, че шизотипното разстройство на личността се състои от доминиращ модел на социални и междуличностни дефицити, проявяващи се в близки взаимоотношения.

Страдащите могат да проявяват ексцентрично поведение и да изпитват когнитивни и перцептивни изкривявания. Според DSM-5 сред характеристиките на това разстройство са:
• Идеи за справка. Например вярването, че събитията имат специално значение.
• Странни вярвания или магическо мислене, като вяра в ясновидство или телепатия.
• Необичайни перцептивни преживявания. Например чуване на гласове.
• Странна мисъл и реч.
• Подозрения или параноични мисли.
• Несъответстваща или ограничена емоция.
• Странно ексцентрично или странно поведение и/или външен вид.
• Липса на близки приятели или доверени лица, с изключение на роднини от първа степен.
• Прекомерна социална тревожност. Видът, който не намалява с познатостта и е свързан главно с параноични страхове.

Шизотипната личност е свързана със странност и уникалност по отношение на мисленето, възприемането на света и поведението.

Хората с шизотипно разстройство на личността като Уенсдей се борят с емпатията. Те имат подчертани трудности, когато става въпрос за разпознаване на въздействието на тяхното поведение върху другите. Следователно те често тълкуват погрешно мотивите на околните.
Шизотипното разстройство на личността се проявява в множество контексти. Обикновено започва в ранна възраст. Страдащите от него се чувстват дистанцирани от останалите и често изпитват усещане на недоверие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X