Напишете дума/думи за търсене

Филмът „Чудото” - вечният дебат между науката и религията

Във филма „Чудото“ ни е показан феномен от реалния живот. „Постещите момичета“ са млади жени от викторианската епоха, които печелят слава и известност с това, че (предполага се) месеци и дори години не ядат.
Всеки, който вярва, че филмът на Netflix „Чудото” има единствената цел просто да разкаже история за събитие, случило се през 1862 г., би сгрешил.

В него се съдържат видовете послания и концепции, които са вградени в същността на човечеството. В случая това е вечната конфронтация между фанатизъм и наука, между вяра и разум.
Продукцията е режисирана от Себастиан Лелио и с участието на Флорънс Пю. Разказва историята на медицинска сестра Либ Райт, чиято мисия е да отиде в малко градче в Ирландия, за да наблюдава момиче, за което се предполага, че не е яло от четири месеца. Въпреки този постоянен пост подрастващото момиче изглежда е в добро здраве.

„Чудото” е базиран на едноименния роман от 2016 г., написан от Ема Донохю. Въпреки че е вярно, че нито историята, нито героите на Либ Райт и Анна О'Донъл действително са съществували, феноменът на „постещите момичета“ е истински факт и е добре документиран.

Този филм е метафора за пламенен фанатизъм и съдържа важно послание. Това е фактът, че живеем в свят, в който понякога истината не е уместна или взета под внимание. Всичко, което има значение, е в какво всеки един от нас иска да вярва, дори това да води до конспирация, фанатизъм и лъжи.

Всяка история има за цел да подкани към размисъл. Поради тази причина е необходимо този филм да се разглежда от по-широка, по-чувствителна и критична гледна точка. Зрителят трябва да върви ръка за ръка с медицинската сестра Либ Райт. Заедно с една монахиня, тя има отговорността да разбере как едно момиче успява да оцелее, без да яде.

Също така е важно да се подчертае психосоциалният сценарий около момичето Анна О'Донъл. Нейното семейство, жителите на града, църквата и дори самите лекари гледат на този феномен с възхищение и преданост. Те вярват, че момичето е свято и се храни с манна от небето. Следователно, не може да има друго обяснение освен божественото. В разгара на тази ситуация сестра Райт става свидетел на бавния, но неизбежен физически упадък на момиченцето.


Историята на постещите момичета
Именно в този контекст за първи път се появява терминът анорексия. Между 1810 и 1870 г. момичета като Ан Мур и Сара Джейкъб, водени от религиозен фанатизъм, твърдели, че нямат нужда от храна, защото са били избрани от Бог.
Тези девойки станали доста известни. Хората често ги посещавали и им оставяли подаръци (понякога големи финансови дарения).

Въпреки това било очевидно, че семействата на тези девойки хранят някои от тях, когато наоколо нямало свидетели. Но съществували и по-драматични случаи. Например малката Сара Джейкъб умира от глад, докато медицинска сестра я наблюдава и изучава.

Последните случаи са описани в края на XIX век. Това е моментът, когато научната перспектива започна да надделява над религията и вярата. Въпреки това в някои райони на по-селското Обединено кралство постещите жени продължавали да привличат слепи поклонници, които препотвърждават тяхната истина. Те продължават да вярват в идеята за светите момичета, способни да издържат с години без да ядат благодарение на божествената сила. Те вярвали, че живеят с манна небесна.

Религията понякога действа като инструмент за мъчение и наказание за предполагаемите грехове, извършени от индивид, дори ако той е само дете.

Измама, фанатизъм и крехкостта на истината
Не искаме да разкриваме интересните финални тънкости на този филм. Въпреки това може да посочим, че продукцията разказва за психологическа травма и как религията действа като наказание за прочистване на това, което се смята за грях. Медицинската сестра Либ Райт е фигурата, която отговаря за оспорването на тези догми и за внасянето на светлина в неразумността.

Въпреки това, когато главната героиня най-накрая разкрива истината, никой не иска да я чуе. Това е така, защото вярата има повече тежест, а фанатизмът цари. Никой не иска да скъса с магическото и чудотворното, установено от години. Това е място, пълно с хора, които заклеймяват защитниците на науката като еретици. Те дори се утвърждават в своята догма до степен да оставят невинно момиче да умре.

В Ирландия през XIX век не е имало социални медии. Въпреки това дезинформацията все още се разпространявала като вирус, като наметало от мъгла, което замъглява всичко по пътя си чрез абсурдни и конспиративни аргументи.

Истината, независимо от времето и обстоятелствата, обикновено е вечно нарушавана и поставяна под най-различни прикрития. Понякога това се дължи на религията, понякога на тесни интереси, но почти винаги се дължи на невежеството.

Източник на снимката: Netflix

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X