Напишете дума/думи за търсене

Пет признака, че трябва да преразгледаме вярванията си

Добра идея е от време на време да преразглеждате вярванията си, които ви ръководят в ежедневието.

Важно е от време на време да дисектирате убежденията си, особено когато те водят до конфликт и неуважение или ви дават чувство за превъзходство.
Понякога има сигнали, които не бива да пренебрегвате, които подсказват, че е време да погледнете под лупа вярванията си. Защо? Защото са започнали да пречат на живота ви и на взаимоотношенията ви с другите.

"Реалността е това, което, когато спреш да вярваш в нея, не си отива."
-Филип К. Дик-

Ето някои от признаците, че е време да помислите върху мислите си.

1. Искате да промените поведението на другите
Хубаво е да вярваш в нещо и да го превърнеш в една от мантрите, според които живееш. Възприемането на асертивно отношение към някои вярвания може да бъде изключително здравословно, тъй като помага да насочите моралния си компас и придава смисъл на много от нещата, които правите.

Освен това е естествено да искате да споделите своите вярвания с другите и дори да се опитате да ги привлечете за вашата кауза. Проблем обаче възниква, когато възприемете идеята, че тези, които не мислят като вас, грешат. Всъщност преминавате червената линия, когато вместо да убеждавате, нарушавате правата на околните и смятате, че имате право да се опитате да ги „обърнете в правата вяра”.

Да искаш да промениш другите, означава да не ги приемаш или уважаваш.

2. Имате един и същ спор много пъти
Многократно повдигате едни и същи идеи на хора, които вече са ви казали по няколко начина, че мислят или искат да действат различно от вас. Въпреки това вие настоявате и водите същата дискусия многократно.

Когато повтаряте нещата, вие зацикляте. Вашата упоритост ви заслепява. Не сте склонни да изоставите темата, по която не може да се съгласите. Погрешно мислите, че вашата упоритост ще разруши бариерата, когато единственото нещо, което наистина се разрушава, е добрата комуникация.

3. Чувствате, че „мразите“ хора, които не познавате
Това е сигурен знак, че е време да преразгледате вярванията си. Ако изпитвате гняв, презрение или дори омраза към хора, които дори не познавате, това означава, че това, в което вярвате, се е превърнало в разрушителна и вредна сила за околните. Трябва да проучите колко валидна е наистина вашата идея или кауза, ако потенциално вреди на другите.


4. Вие съдите останалите наистина строго
Вярвате, че собствените ви убеждения са по-добри от тези на околните. Това предполагаемо превъзходство ви кара да се чувствате в правото си да ги съдите, понякога от гледна точка, която е едновременно предубедена и несправедлива.

Нещата обаче не стоят така. Всички вярвания са достойни за уважение. Те не трябва да бъдат валидирани научно или чрез религия или политика, за да съществуват. Трябва да се отхвърлят само тези идеи, които използват престъпност, лъжа или разрушителност.

5. Прекалено сте запалени по тенденция или идея
Има някои страсти, които водят до жив ентусиазъм, и други, които водят до страдание. В първия случай има радостно и твърдо придържане към идея или кауза. Във втория обаче вярванията стават претекст за даване на воля на натрапчиви или авторитарни импулси.

Не забравяйте, че е добре да преразгледате убежденията си винаги, когато подозирате, че те може да ви причиняват непрекъснат конфликт или да ви отдалечават от другите. Също така, когато осъзнаете, че може да има нещо преувеличено или прекалено голямо в тях, или те присъстват в области от живота ви, където не трябва да бъдат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X