Напишете дума/думи за търсене

Мисли на Кришнамурти за себепознанието, страха и смъртта

Кришнамурти се откроява с голямата си мъдрост. Той служи като духовен водач на много хора по света. Основните му идеи дадоха тласък на психологическа революция, която започва от нас. Всъщност разсъжденията на Кришнамурти ни помагат да задълбочим познанията си за това кои сме всъщност.

Темите, които Кришнамурти обхваща, ни доближават до преживяването на процеса на самопознание. То идва от нашия опит, отвътре, а не от външни влияния или теории. Приканва ни да се колебаем, да задаваме въпроси и да останем скептични по отношение на всичко, което срещаме по пътя ни, включително собствените ни преживявания, мисли, идеи и заключения.

Самооткриването е процес, който продължава от раждането до смъртта ни. В рамките на този процес ние притежаваме ресурсите, за да се доближим до нашата постоянно променяща се природа.

Хората не искаме да знаем кои сме. Копнеем за щастие, баланс, сигурност, хармония. Всичко това обаче е самозаблуда, ако не сме готови да изпитаме всички различни условия и състояния, в които се намираме. Например, ако се опитаме да избегнем болка, гняв, тъга, носталгия, плач и мъка, губим това, което сме.

"Самопознанието е началото на мъдростта, което е краят на страха."
-Джиду Кришнамурти-

Мисълта служи като чудесен инструмент за генериране на енергия, за да ни мобилизира да правим това, което искаме. Обществото, в което сме създали, за да живеем, започна от мисълта. Кришнамурти предполага, че знанието се изгражда от памет и мисъл.
Че идва чрез това, което преживяваме. Това би било началото на мисълта. Въпреки това нашият опит, знания, памет и мисли са ограничени. Така всичко, което създаваме, има ограничен характер. Нашите богове, нашите вярвания, нашите постижения и нашите открития. Всичко има ограничена структура, която винаги може да бъде разширена или опровергана.


Мисълта също създава страх
Страх да останем сами, страх от изоставяне, страх да не се вписваме сред другите хора, страх да не стигнем там, където искаме, страх от отхвърляне, да не бъдем приети, да загубим работата си, страх от това, което може да се случи в бъдеще...

Всички тези страхове са създадени от нас. Те възпрепятстват нашето собствено развитие и ограничават умовете ни да мислим само за това, от което се страхуваме. Затова започваме да се страхуваме от живота, да мислим за бъдещето, миналото и как бързо да се приспособим към околната среда. Страхът възниква, когато искаме сигурност.

Ето какво казва Кришнамурти:
„Но ако търсите сигурност в една връзка, тя се превръща в инвестиция в комфорт, в илюзия; а величието на връзката е самата й несигурност. Търсейки сигурност в една връзка, вие възпрепятствате нейната функция, която носи свои особени действия и нещастия.
Разбира се, функцията на връзката е да разкрие състоянието на цялото си същество.
Когато несигурността се промъкне под формата на зависимост, както неизбежно става, тогава тази конкретна връзка се отхвърля и се поема нова с надеждата да се намери трайна сигурност. Но няма такава във взаимоотношенията, а зависимостта поражда само страх. Без разбиране на процеса на сигурност и страх, връзката се превръща в обвързваща пречка, начин на невежество. Тогава цялото съществуване е борба и болка и няма изход от него освен в правилното мислене, което идва чрез себепознанието.”

Страхът унищожава любовта
Кришнамурти предаде посланието, че не е възможно да обичаш, когато е налице страх. Защото любовта няма място до страха, както страхът няма място до истинската любов. Тези енергии са абсолютни противоположности.

Разбирайки произхода на страха, ние може да разберем природата на любовта. Страхът е нещо, което се споделя от всички човешки същества. Всички се страхуваме от смъртта и загубата.
Създадохме страха от смъртта чрез нашите вярвания за това какво е смъртта. Ние обаче не знаем какво е. Не сме изпитали какво означава да умреш. Въпреки това всички ние всъщност умираме, докато сме живи. Кришнамурти се фокусира върху това: да живееш, означава да умреш.

„Ти обичаш страха. Краят на страха е смъртта и ти не искаш това да се случи. Не говоря за заличаване на фобиите на тялото. Те са необходими за оцеляване. Смъртта от страх е единствената смърт."
-Кришнамурти-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X