Напишете дума/думи за търсене

Стреслаксинг: когато релаксът причинява стрес

Завършвате дългия работен ден и се качвате в претъпканата мотриса на метрото, за да се приберете у дома. Когато стигнете вкъщи, извеждате кучето. Идва нощта и искате да пуснете сериал и да се отпуснете, но в момента, в който седнете на дивана, всички негативни мисли от деня се появяват отново и се чувствате още по-съкрушени. Ако това ви звучи познато, може да изпитвате стреслаксинг.

Този наскоро въведен термин се отнася до безпокойството, предизвикано от опитите за отпускане. Въпреки че изглежда противоречиво, 30-50 процента от хората, които се опитват да се обучават в техники за релаксация, страдат повече от симптоми на стрес. Следователно, не е толкова необичаен феномен. Някои хора дори съобщават за физически симптоми като сърцебиене и изпотяване.

Животът днес е агресивен и шеметен и влияе на естествените ритми на тялото.

Какво се крие зад стреслаксинга?
Ако се стресирате, когато се опитвате да се отпуснете, трябва да преосмислите ситуацията. По-долу са някои от възможните причини за стреслаксинга и неговите ефекти.

1. Отричане

Отричането на стреса е един от най-често срещаните пътища за бягство, но един от най-малко ефективните. Въпреки че за кратки периоди помага да успокоите и подредите емоциите си по естествен път (както при смъртта на близък човек), използването му на повтаряща се основа е наистина вредно.

Създавате усещането, че най-добрият начин да прекратите стреса, е да завършите всички задачи, които го причиняват. Те обаче никога не свършват, така че попадате в омагьосан кръг.

2. Физиологично активиране
Стресът е естествен отговор на опасна ситуация. Благодарение на симпатиковата нервна система тялото реагира на заплахата. Докато парасимпатиковата нервна система ни връща към нормалното ни състояние (хомеостаза). Въпреки това, когато стресът е продължителен, физиологичното активиране причинява здравословни проблеми.

Следователно, тялото не се отпуска автоматично, когато се окажете с малко свободно време. Всъщност, ако нормата за вас е да се напрягате, за да завършите всичките си ежедневни задачи, тялото ви възприема релаксацията като още една скучна работа. Казвате си, че трябва да се отпуснете, тъй като утре имате толкова много работа, но от друга страна, ако се отпуснете, в крайна сметка ще трябва да свършите двойно повече работа. Това звучи ли ви познато?

„В свят, в който сме изтъкнати като единствените архитекти на нашата съдба, нека спрем да бъдем острови.“
Анонимен

3. Самовзискателност
Безпокойството и стресът ви очакват точно зад ъгъла, ако изисквате повече, отколкото може да дадете. Ако работите, когато сте болни, проверявате имейлите си по време на ваканцията или излизате с партньора си, въпреки че сте отчайващо уморени, вие сте жертва на себе си. Това се дължи на несъзнателната идея, че трябва да давате всичко от себе си по всяко време.

Когато най-накрая разберете, че моментите на релакс са необходими, те се превръщат в още едно задължение. По този начин вашият ум и тяло продължават да се стремят да постигнат „целта“ да се отпуснете и се появява стреслаксинг.

4. Облекчаване на социалния натиск и стреса
Социалният натиск е противоречив. Призоваваме ви да се грижите за здравето си, но и да бъдете максимално продуктивни и да бъдете най-щастливият, най-красивият и най-отдаденият човек на света.

Знаете обаче, че спазването на всичко това е невъзможно. Това не е само поради вътрешното му противоречие, но и защото е физически невъзможно да работите по 12 часа на ден, да ходите на фитнес, да се грижите за децата си, да бъдете доброволци и да поддържате къщата си сравнително подредена. Поне не без да избухнете.

Тези изисквания могат да превърнат свободното време в още една задача за изпълнение. Освен това, ако нямате момент за себе си, вие сте работохолик. Трябва да намерите момент да се отпуснете и да се опитате да балансирате живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X