Напишете дума/думи за търсене

Домакинята: супержена със суперсили

Бихме могли да посветим стотици страници на темата за самия стрес. Въпреки това има хора, които са особено податливи на въздействието на него и това са домакините.

Ако считаме, че интензивната работа, високото ниво на отговорност и липсата на свободно време са причини за стрес, тогава да бъдеш домакиня определено е стресиращо занимание. Това означава, че една домакиня може да бъде изложена на много стресови фактори.

Домакинята: супержена със суперсили
Основната отговорност на една домакиня е да се грижи за семейството и дома си. Задълженията й причиняват физически и психически стрес.
Що се отнася до физическия стрес, той може да не е твърде интензивен. Въпреки това той може да бъде непрекъснат или с малко прекъсвания, което може да доведе до по-бързо влошаване. Домакините са физически натоварени през целия ден. Те нямат графици. От момента, в който се събудят до лягане, те трябва да бъдат активни, за да задоволят нуждите на семейството си. От личната грижа до храненето, домакинята поема цялата работа. Отговорността да се грижи за зависим член на семейството е върху майката.

В същото време домакините поддържат ред и чистота в домовете си. Тази дейност няма край, защото те трябва да го правят всеки ден. Нещо повече, по-лошото е усещането за безполезност поради рутинния характер на действията им. Подреждане на нещата днес и след това ги подреждат отново утре.

Домакинята трябва да полага непрекъснати физически усилия

Тя мести мебели, носи тежки чанти или дете на ръце...
Някои неразбиращи индивиди вярват, че една домакиня има време да си почине. Според тях тя има цяла нощ, за да се наспи.
Но може ли наистина да спи през цялата нощ!?
Домакинята трябва да бъде нащрек ден или нощ за всяка неочаквана ситуация, особено ако има малки деца, които плачат, изискват нещо или се разболяват.
Цялото това физическо натоварване води до умора. Тази умора води до мускулна умора и изтощение.


Умствената дейност води до стреса да бъдеш домакиня
Хората вярват, че дейностите на една домакиня не включват умствена работа. Това обаче не е вярно. Тя трябва да изготви менюто, да изчисли разходите, да реши проблемите на децата си... Тя трябва да се изправи пред много различни предизвикателства.

Много професии, като инженери, адвокати или ръководители на полети, включват умствено изтощение. Ако обаче се задълбочим в това, тези професии не се различават от това да си домакиня. И при двата вида труд се поемат важни задачи като планиране, управление на ресурсите или комуникативна интелигентност.

От друга страна, умственото натоварване може да доведе до умствена умора. Това намалява способността за концентрация, което допринася за емоционална нестабилност. Следователно стресът от това да бъдеш домакиня се засилва от излагането на умствено натоварване.

Домакинята също има свой живот
Домакинята е преди всичко човек. Тя има свои собствени конфликти, чувства и психологически тънкости. Какво би се случило, ако домакинята страда от други видове стрес, освен от стреса, който идва от това, че е домакиня?

Смятаме, че в днешно време много домакини, освен че носят цялата тежест на домовете си, работят и извън дома. Говорим за хора, които поемат две работни места на пълен работен ден, с малко или никаква помощ. По-лошото от всичко е, че много от тези жени са неразбрани от партньорите си или близките си хора.

Да бъдеш домакиня, е скучна работа, която вършат много жени, които никога не получават признанието, което трябва. Това усещане за маловажност често действа като катализатор на стреса, предизвиквайки чувството за самота и изолация между стените на дома.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X