Напишете дума/думи за търсене

Как да чистим прахосмукачката робот, за да ни служи по-дълго

Прахосмукачките робот станаха един от любимите уреди на съвременната домакиня. Вече не са толкова недостъпни като цена и може да си ги позволи всеки, а пък помощта им е неоспорима. Но как да ги поддържаме, така че да ни служат вярно дълги години.

1. Изпразвайте често контейнера

Би било добре да изпразвате контейнера с мръсотията след всяко почистване или на две почиствания. Особено ако имате домашни любимци и контейнерът се пълни с косми, това е задължително условие да имате здрав и справящ се робот.

Някои по-нови модели имат функция за самоизпразване, която изчиства контейнерът, след като роботът се върне на докинг станцията. Дори да разполагате с такъв уред, от време на време отваряйте контейнера и проверявайте да няма задръстени части от боклуци в него.

2. Чистете въздушния филтър

Въздушните филтри са свързани към контейнера и улавят фините прахови частици. Те обикновено се състоят от 1-3 филтъра, изработени от различни материали. Например Eufy 11S има пластмасов предфилтър, пяна и хартиен филтър. Въздушният филтър е „трудолюбив“ компонент, който трябва да се почиства редовно, обикновено веднъж седмично или след всяка употреба в зависимост от това какво и колко често чистите с робота.

След като сте изпразнили контейнера, извадете филтъра/те над кофата за боклук и ги ударете силно отстрани, за да изхвърлите боклуците. След това използвайте четката на робота или друга мека четка, за да отстраните остатъчните частици.

Повечето вакуумни филтри са на хартиена основа и никога не трябва да се излагат на вода. Те трябва да бъдат сменени веднага, ако се намокрят. Освен това производителите препоръчват смяна на вакуумните филтри веднъж на всеки 2 месеца. Някои филтри могат да се перат: те обикновено са от пластмаса или пяна и трябва да бъдат изсушени старателно, преди да бъдат инсталирани отново. Миещият се филтър е особено полезен за роботи, които събират плътни частици, които се слепват като такива от котешка тоалетна например. Проверете указанията на производителя, преди да закупите робот, за да знаете дали филтърът на вакуума ви може да се пере.

3. Чистете редовно вакуумните ролкови четки

Ролковите четки събират мръсотията по пода и улесняват засмукването в прахосмукачката. Космите, връвчиците и други подобни части, увити около четката, пречат, така че трябва да почиствате четката след всеки няколко употреби – особено ако у вас има домашни любимци или хора с дълги коси.

Почиствайте с помощта на ножица най-напред, като внимавате да не нараните самата четка.

4. Почиствайте редовно страничните четки, вакуумните сензори, портовете за прах

Страничните четки, които изтласкват повърхностните отпадъци по пътя на четката с ролки, също имат нужда от поддръжка. Ако забележите косми или други замърсявания около основата на въртящата се четка, отстранете я, почистете натрупванията, след което я поставете обратно на мястото си.

Ако страничните четки започнат да изглеждат износени или очевидно огънати, те вероятно не вършат работата си ефективно. Ще се наложи да ги смените с резервни.

Сензорите пък може да почиствате с влажна кърпа от микрофибър.

Не използвайте почистващ разтвор, защото абразивните почистващи препарати могат да повредят покритието на сензора.

Металните портове на дъното на робота и на докинг станцията са начинът, по който двете се свързват за зареждане. Просто избършете с кърпа от микрофибър, особено ако има трудности при свързването на робота към основата или забележите периодични повреди при зареждане.

Токсични ли са ароматните свещи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X