Напишете дума/думи за търсене

Токсични ли са ароматните свещи

Днес свещите се използват като декорации, в церемонии и за освобождаване на релаксиращи аромати. Повечето съвременни свещи са направени от парафин, но също така има свещи от пчелен восък, соев восък или палмов восък.

Съществуват дискусии дали изгарянето на свещи е вредно за нашето здраве. Някои твърдят, че свещите отделят потенциално вредни токсини. От другата страна аргументите са, че свещите не съдържат достатъчно от тези токсини, за да бъдат заплаха за здравето.

Ще разгледаме какво е открила науката за изгарянето на свещите и ще отделим фактите от често срещаните погрешни схващания.

Токсични ли са свещите?

В интернет има много статии, обясняващи опасностите от изгарянето на свещи. Много от тези статии обаче използват неубедителни доказателства или никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Първо, фитилите на свещите понастоящем не съдържат олово. Повечето производители на свещи са спрели да използват олово в своите свещи още през 70-те години. Поради опасения, че изпаренията могат да причинят отравяне с олово, особено при деца, свещите, съдържащи олово, бяха премахнати от пазара.

Восъкът от токсични химикали ли е?

Повечето съвременни свещи са направени от парафин. Този вид восък се произвежда от петрол като страничен продукт при производството на бензин.

Едно проучване от 2009 г. установи, че изгарянето на парафинов восък отделя потенциално опасни химикали като толуен.

Проучването обаче никога не е публикувано в рецензирано списание, а Националната асоциация за свещи и Европейската асоциация за свещи повдигат въпроси относно надеждността на изследването.

Според изявление, публикувано от Европейската асоциация за свещи, „те не са предоставили данни за преглед и техните заключения се основават на неподдържани твърдения. Нито едно реномирано научно изследване никога не е показвало, че восъкът от свещи, включително парафинът, е вреден за човешкото здраве.

Проучване от 2007 г., финансирано от Европейската асоциация за свещи, изследва всеки основен вид восък за 300 токсични химикали.

Изследователите установяват, че нивото на химикали, отделяни от всеки тип свещи, е доста под количеството, което би причинило здравословни проблеми на човека.

Понастоящем няма категорични доказателства, че изгарянето на восък от свещи е вредно за нашето здраве.

Ако въпреки това се притеснявате от потенциалните отрицателни последици за здравето от изгарянето на парафинов восък, може да опитате да използвате свещи, направени от пчелен восък, соев восък или други восъци на растителна основа.

Освобождават ли свещите прахови частици и летливи органични съединения?

Изгарянето на свещи освобождава летливи органични съединения и прахови частици във въздуха. Праховите частици са смес от изключително малки течни капчици и частици, които могат да навлязат в белите дробове. Има опасения, че продължителното излагане на прахови частици може да доведе до сърдечни и белодробни проблеми.

Летливите органични съединения (ЛОС) са въглеродни съединения, които лесно се превръщат в газ при стайна температура. Някои ЛОС естествено се срещат в цветята, за да произвеждат сладък аромат. Други ЛОС като формалдехид и бензин са потенциално причиняващи рак.

Ние сме изложени на прахови частици и ЛОС редовно в ежедневието си. Тези ЛОС са под формата на изгорели газове на автомобили, фабрично замърсяване и всичко друго, което изгаря изкопаемите горива.

Проучване от 2014 г., изследващо количеството прахови частици, отделяни от горящи свещи, установи, че освободеното количество не е достатъчно, за да причини здравословни проблеми при хората.

Ако използвате свещи правилно в добре проветриво пространство, е малко вероятно те да окажат значително влияние върху вашето здраве.

Дали димът от свещи е токсичен?

Прекаленото вдишване на всякакъв вид дим може потенциално да навреди на вашето здраве. Горещите свещи от парафин отделят сажди. Предполага се, че продуктите на горене от тези свещи са подобни на тези, отделяни от дизелов двигател.

Добра идея е да намалите количеството дим, който вдишвате, като запалите свещите си в добре проветриво помещение и ги държите далеч от течения, които могат да увеличат количеството дим, който отделят.

Токсични ли са ароматните свещи?

Изгарянето на ароматните свещи може да освободи летливи органични съединения като формалдехид, което може да увеличи риска от рак.

Въпреки че ароматизираните свещи отделят тези съединения, не е ясно дали те влияят на нашето здраве.

Възможна е и алергична реакция към ароматизирани свещи. Симптомите могат да включват:

  • кихане
  • хрема
  • запушване на синусите

Кои свещи са най-добри за нашето здраве?

Изгарянето на почти всичко има потенциал да отделя химикали, които могат да навредят на нашето здраве.

Димът от горящите свещи в добре проветриво помещение е малко вероятно да окаже значително влияние върху вашето здраве в сравнение със замърсяванията, които вдишвате през ежедневието си.

Ако искате да сведете до минимум количеството прахови частици, които вдишвате, придържането към свещи, направени от естествени източници, е най-добрият вариант.

Според едно проучване свещите, направени от палмов стеарин, отделят само наполовина сажди, отколкото свещите, направени от парафин. Изследователите обясняват също, че естествените свещи, изглежда, отделят най-малкото количество потенциално опасни химикали.

Някои опции за естествени свещи включват:

  • кокосов восък
  • пчелен восък
  • соев восък
  • палмов восък
  • растителен восък

Изгарянето на свещ освобождава химикали, които могат да бъдат потенциално опасни за човешкото здраве. Няма обаче окончателно изследване, което да показва, че излагането на дим от свещи увеличава риска от развитие на неприятно здравословно състояние.

Вдишването на всякакъв вид дим може да бъде нездравословно. Ако планирате редовно да използвате свещи, добре е да ги палите в проветриво помещение, за да сведете до минимум количеството дим, който вдишвате.

Растения, които чистят въздуха вкъщи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X