Напишете дума/думи за търсене

Какво означава оранжевият цвят в психологията?

Хората изучават цветовете от дълго време. Това е интересна тема, тъй като връзката на човека с околната среда и развитието на културата и междуличностните отношения влияят върху емоциите и нагласите, които всеки цвят предизвиква. Значението на оранжевия цвят е широко. Зависи много от свързаните променливи, като неговата наситеност например. Неговите значения могат да варират от творчество до унищожение.

Значението на оранжевия цвят
По правило значението на оранжевия цвят се върти около игривост, ентусиазъм и екстровертност. Това е поразителен и екзотичен цвят в определени региони и някои хора го смятат за твърде наситен.
Оранжевото също е свързано с общителни, оригинални, активни и ентусиазирани хора. От по-малко желаната страна предизвиква чувство на отхвърляне. То е склонно да привлича твърде много внимание и може да предаде усещане за лекомислие.

По-интензивният оттенък на оранжевото е свързан с опасност в някои региони. Това важи особено в райони, където населението влиза в контакт с отровни растения и животни. В природата ярките цветове често са предупреждение за хищниците. Това е известно като апосематично оцветяване.


Използване на оранжево в маркетинга
Изследванията твърдят, че при популяризирането на определени продукти цветовете оказват значително влияние върху вземането на решения и предизвикват специфични чувства. Следователно психологията на цвета е един от най-важните стълбове на маркетинга.

Оранжевото се свързва с оптимизацията. Поради тази причина често се избира в маркетинга за насърчаване на покупки в голям мащаб.

По отношение на оранжевото - и останалите топли цветове - е доказано, че те помагат за стимулиране на апетита. Ето защо те често се използват в ресторанти и хранителни марки. Установена е и връзка между наситено оранжево и сладък вкус.

Използване на оранжево за привличане на внимание
Оранжевият е цветът, който най-лесно се вижда при условия на слаба светлина или във вода. Поради това е изключително полезен за спасителни и предупредителни обекти. Например светлоотразителни и надуваеми жилетки, както и спасителни лодки.

На някои места униформите на затворниците са оранжеви, за да улеснят намирането им, ако избягат. Същият принцип се използва в костюмите на астронавтите. Това ги прави по-видими в тъмнината на космоса. Друг ярък пример е известната самолетна черна кутия.
Всъщност в действителност е оранжева, за да може лесно да бъде намерена.

Оранжевият цвят в други култури
• Будизъм. Оранжевият е цветът на озаряването, оттук и костюмите на будистките монаси. Те са в нюанс, близък до цвета на шафрана.
• Индуизъм. Оранжевото е цвят, свързан с пътя към съвършенството. Богът Кришна е представен в жълти и оранжеви дрехи.
• Конфуцианство. В древната китайска философия оранжевото е цветът на трансформацията.
• Средният Изток. В някои страни в тази част на земното кълбо, като Египет, оранжевото се свързва с траур и загуба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X