Напишете дума/думи за търсене

Смъртта и нейните проявления през различните етапи на живота

Страхът от смъртта е естествена и разумна емоционална реакция. Той има тенденция да се сблъсква челно с нашия инстинкт за оцеляване, като в същото време го подхранва. Страхът придобива нови форми, докато остаряваме и докато намираме различни начини да смекчим, меко казано, неудобното чувство, което смъртта предизвиква в нас.

В детството
Падащите от дърветата листа и началото и края на сезоните са първият контакт, който имаме с концепцията за финала. На възраст между три и пет години децата разбират само частично човешката смърт. Те я възприемат като обратимо събитие, вярвайки, че починалият спи или е тръгнал на пътешествие и ще се върне в един момент.

До деветгодишна възраст смъртта се олицетворява под името на някакъв герой или дух и често се появяват типичните страхове от призраци и чудовища. Независимо от това, на възраст между девет и дванадесет години децата обикновено са в състояние да разберат смъртта като необратимо, постоянно и неизбежно състояние.

Независимо дали се дължи на смъртта на баба и дядо или домашен любимец, идва момент, когато всички родители трябва да говорят с децата си за смъртта. За целта те трябва да я определят като естествен процес и да използват подходящия език според когнитивната и емоционална зрялост на детето.

В юношеството
През пубертета тревогата за смъртта избухва с цялата си ярост, тъй като загубата напълно придобива естеството на необратимо. На тази възраст мнозина са запленени от идеята да посещават гробища през нощта, да гледат филми на ужасите, да участват в дигитални игри с насилие и да се излагат на рискови ситуации. Всъщност тийнейджърите се противопоставят на смъртта, като се излагат на опасност.

В зряла възраст
С малко късмет тревожността от смъртта навлиза в затишие в ранната зряла възраст. Когато сме заети с работа, учене или отглеждане на деца, страхът от смъртта обикновено не е толкова наличен.
Въпреки това, когато се приближаваме до края на живота, притесненията за смъртта стават повтарящи се и наистина неудобни за добруването ни.


Любопитно
Танатофобията е изключителен страх от възможността да настъпи смърт. Тя съответства на тревожно разстройство, чиято интензивност става толкова екстремна, че оказва драстично въздействие върху ежедневния живот на страдащия, до степен да го кара да избягва социални ситуации или контакт с всеки обект, който възприема като потенциална опасност.

Гледайки смъртта
В романа на Лев Толстой „Смъртта на Иван Илич” главният герой, умиращ от болка, открива, че умира лошо, защото е живял зле. Той открива, че предпазвайки се от смъртта, той се е предпазил и от живота. След това той предприема кратка, но дълбока трансформация и започва да се наслаждава на времето, което му остава.

Не е достатъчно да затворите очи, да стиснете зъби и юмруци и да пожелаете с всички сили да се наслаждавате на живеенето, за да го направите ефективно. Всъщност знанието относно края също играе съществена роля.

„Не е достатъчно да мислиш за смъртта, а да си винаги пред нея. Тогава животът става по-тържествен, по-важен, по-плодотворен и по-радостен."
- Стефан Цвайг-

Безброй писатели, драматурзи, музиканти и режисьори са посветили голяма част от живота си на създаването на произведения, свързани със смъртта. Те просто искат да намерят отговора.

От друга страна, някои от неизлечимо болните хора, вместо да се поддадат на отчаяние, се трансформират положително, почти като рефлекторно действие. Те стават благодарни за това, което животът им предлага, дават приоритет на важното и отхвърлят тривиалното. Те празнуват всеки момент и се доближават до близките си по безпрецедентен и дълбок начин. Изглежда, че понякога единственият начин да започнете да се наслаждавате на живота, е да се изправите лице в лице със смъртта.


Радвайки се на живота
За щастие, има и други, по-малко екстремни събития, които могат да ни послужат като сигнал за събуждане. Например край на една връзка, когато децата ни напуснат дома, пенсиониране или значим рожден ден (тридесетте, четиридесетте, дори деветдесетте) и т.н.
Това са всички ситуации, които могат да ни помогнат да осъзнаем собственото си същество, да зададем екзистенциални въпроси и да вземем решения според нашето благосъстояние, което значително обогатява нашето съществуване.

И да се има предвид смъртта е ясно предимство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X