Напишете дума/думи за търсене

Девет от най-вредните бактерии за хората

Въпреки че не всички бактерии са смъртоносни, някои опасни бактерии наистина могат да навредят на тялото. Те също могат да провокират различни заболявания, ако не бъдат открити и лекувани навреме.

Световната здравна организация публикува списък с най-вредните за хората бактерии. Сред тях са тези, отнели най-много човешки животи.
Важно е да знаете какво представляват те и симптомите и свързаните с тях заболявания, които причиняват, за да поддържате собственото си здраве и това на семейството си.

1. Acinetobacter baumannii
Това е може би най-устойчивият микроорганизъм днес. Хиляди хора умират всяка година в резултат на инфекция с тази бактерия. Тя има множество механизми на резистентност към лекарствата, които се прилагат за лечението й.

Според множество изследвания бактерията има способността да синтезира голям брой ензими, които инхибират антибиотиците. Тя също така генерира промени в протеините на повърхността и органелите, за да предотврати действието на лекарствата. Сякаш това не е достатъчно, ами тя има различни отблъскващи помпи за елиминиране на антибиотиците, които навлизат в цитоплазмата й.

Свързаното заболяване обикновено започва с агресивна разновидност на пневмония, придружена от тежка инфекция на пикочните пътища. Бактериите обаче могат също да причинят инфекции на рани и абсцеси в много органи.

2. Pseudomonas aeruginosa
Атаките на този патогенен агент са изключително разнообразни. Поради това понякога е трудно да се открие.
Тази опасна бактерия се свързва с имунокомпрометирани пациенти. Например тези със СПИН или кистозна фиброза.

Инфекцията с Pseudomonas aeruginosa също се свързва с хора, които са хоспитализирани, на механична вентилация или имат тежко изгаряне.

Бактерията може да засегне множество органи в зависимост от портала на влизане. Сред най-често засегнатите структури са кожата, белите дробове, пикочните пътища, ушите и сърдечните клапи.

Нейната опасност се крие в неспособността на хората с имунна недостатъчност да се борят с инфекцията, което влошава клиничното им състояние. Той също така причинява белодробни усложнения и тежки инфекции при хора, които вече са компрометирани от други вируси.

3. Enterobacteriaceae
Enterobacteriaceae е семейство микроорганизми, които причиняват заболявания, които основно засягат храносмилателната и отделителната система (дебелото черво, стомаха и червата).

Тази група опасни бактерии са отговорни за детския гастроентерит, салмонела, коремен тиф и бациларна дизентерия. Те могат също да причинят други състояния като тежки инфекции на пикочните пътища, когато колонизират други тъкани.

В миналото тя е отнемала голям брой животи по време на епизоди на чума.

Много от тези опасни бактерии имат силна резистентност към пеницилина.

Семейството Enterobacteriaceae включва повече от 60 различни рода, около 25 от които са клинично значими за хората, според публикация в Clinical and Microbiology Reviews. Сред най-известните родове се открояват Escherichia, Salmonella, Shiguella, Proteus, Klebsiella, Serratia и Enterobacter.

4. Enterococcus faecium
Тази бактерия може да живее в червата на човека, без да го уврежда, но при определени условия може да стане вреден агент.
Enterococcus faecium е отговорен за неонаталния менингит - инфекция, която причинява главоболие, схванат врат, фотофобия и треска. За щастие това е изключително рядък етиологичен агент. Той представлява само между 0,3 и 4 процента от всички неонатални менингити, според публикация в списание Enfermedades Infecticiosas y Microbiologia Clínica.

Тя е устойчива на определени антибиотици.
Способна е да генерира инфекции на пикочните пътища, бактериемия, ендокардит, интраабдоминални, тазови или кожни инфекции.

5. Стафилококус ауреус
Някои бактерии могат да предизвикат инфекции и заболявания в различни органи на човешкото тяло. Такъв е случаят със Staphylococcus aureus. Може да причини проблеми с кожата, дихателната и храносмилателната системи.

Сред симптомите, причинени от този микроорганизъм, се открояват сепсис, целулит, менингит, пневмония, конюнктивит.
По-голямата част от инфекциите, които се случват в болничните центрове, се приписват на тази бактерия. Проучване, публикувано в списание Medicina Clínica, установи, че до 20 процента от инфекциите, придобити в интензивни отделения, включват Staphylococcus aureus.

6. Helicobacter pylori
Това е бактерия, която живее изключително в стомаха и обикновено инфектира стомашната лигавица, причинявайки възпаление. Освен това може да причини гастрит, лимфоми, септични язви, дразнене на дебелото черво.

В някои случаи хората се заразяват с тази бактерия, без да развиват никакви симптоми през целия си живот. Предава се чрез слюнка, изпражнения и зъбна плака.

Helicobacter pylori е една от най-опасните бактерии за хората. Това се дължи на способността й да се адаптира към враждебна среда. Бактерията е резистентна към множество антибиотици като амоксицилин, метронидазол, кларитромицин, фуразолидон, левофлоксацин и тетрациклини.

7. Campylobacter
Това е може би най-големият предавател на хранително отравяне в света. Сред често срещаните му симптоми са треска, диария, повръщане, болка в корема.

В някои случаи тази бактерия може да причини артрит или синдром на Гилен-Баре. Въпреки че може да се справи с конвенционалните антибиотици, това също е един от най-често срещаните и опасни видове бактерии.
Може да се предава чрез поглъщане на замърсена храна или вода и чрез контакт с животни носители.

8. Салмонела
Salmonella е род, който включва много бактерии, принадлежащи към семейство Enterobacteriaceae, които причиняват инфекция със салмонела. Тези бактерии също са в състояние да предизвикат други състояния като коремен тиф, бактериемия или гнойни инфекции.

Инкубационният период варира от седмица до почти месец.
Симптомите варират от треска, повръщане и диария до разстроен стомах.

Веднъж инкубирани, симптомите могат да продължат до два месеца в най-лошия случай. Бактериите могат да оцелеят за дълги периоди от време в млечни продукти като масло и мляко, както и в шоколад.

9. Neisseria gonorrhoeae
Някои опасни бактерии, вредни за хората, се разпространяват и чрез сексуален контакт. Такъв е случаят с инфекцията с Neisseria gonorrhoeae.

Както показва името му, този микроб е причината за гонореята.
Прости антибиотици като ампицилин и пеницилин могат да му противодействат, когато се открие навреме.

Въпреки това, истинската опасност от инфекция с Neisseria gonorrhoeae се крие, когато тя не бъде открита навреме. Това е така, защото бактериите могат да навлязат в женската репродуктивна система и да причинят възпалително заболяване на таза. Това може да повлияе на плодовитостта.

Гонореята по време на бременност също представлява опасност, въпреки че е рядка. Множество проучвания свързват инфекцията с преждевременно разкъсване на мембраните, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и замърсяване на бебето по време на раждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X