Напишете дума/думи за търсене

Разликите между вируси и бактерии

Лесно е да объркате вируси и бактерии.

И двата вида са микроорганизми, които могат да предизвикат инфекции и да навредят на тялото. Вярно е, че понякога може да е трудно да се идентифицира причината зад някои инфекции, като се имат предвид техните прилики. Истината обаче е, че тези два микроорганизма са много различни.

Общи разлики между вируси и бактерии
Една от основните разлики между тях е, че вирусите са по-вредни за нашето здраве и винаги причиняват болести. Това обаче не е точно така при бактериите. Има много бактерии, които съставляват част от телата ни. Такъв е случаят например с бактериите, които поддържат pH на нашия храносмилателен тракт (чревна флора).

Въпреки че невинаги е толкова черно и бяло. Извънконтролна популация от бактерии в телата ни и някои патогенни бактерии причиняват заболяване. Освен това някои вируси, известни като бактериофаги, се използват за лечение на определени заболявания.

Какви са структурните разлики?
Бактериите са независими микроорганизми. Това означава, че предвид тяхната сложност и репродуктивни способности, те могат да оцелеят сами. Но това не е така при вирусите. Не е напълно ясно дали вирус извън по-сложна клетка може да оцелее.
Вирусите нямат необходимите "органи" за метаболизъм. Те също се нуждаят от клетка, която функционира като гостоприемник, за да могат да се възпроизвеждат. Следователно те не са функционални на индивидуално ниво и винаги се нуждаят от по-напреднал организъм, за да съществуват.

Вирусите и бактериите също са различни по отношение на техния размер. Бактериите са почти 100 пъти по-големи от вирусите. Това означава, че може да ги видим с оптичен микроскоп. За да наблюдавате вирус, трябва да използвате електронен микроскоп.

Тази разлика в размера също е свързана със сложността на всеки организъм. Бактериите се състоят от бактериална стена и цитоплазма, с всички нейни органели вътре. Вирусите се състоят само от генетичен материал и протеинова външна мембрана.

Как ни влияят вирусите и бактериите?
Освен бактериите, които вече са част от нашите тела, бактериите и вирусите си проправят път вътре. Те правят това чрез нашата уста, нос, рани по кожата ни, ухапвания от определени насекоми и т.н.

Веднъж попаднали в телата ни, нашата имунна система може да реагира ефективно и да предотврати всякакви последствия. Или, напротив, микроорганизмите могат да предизвикат инфекции или заболявания. Вирусите засягат телата ни, като увреждат или убиват клетки, като се прикрепят към тях и се възпроизвеждат.

Бактериите обаче причиняват щети, като консумират ресурсите на клетките в телата ни и произвеждат вещества. Те са известни като токсини. Докато инфекциите, които вирусите причиняват, обикновено са системни, бактериалните инфекции почти винаги започват като локализирани.

Как да се лекува всеки тип организъм
Нашата имунна система е отговорна за борбата с инфекциите, причинени от вируси и бактерии. Колкото по-добре работи тя, толкова по-бързо и по-ефективно ще контролира инвазията. Все
пак имаме и външна помощ.

Срещу бактериите имаме антибиотици, които са лекарства, които действат срещу клетъчната стена на бактериите и срещу механизма им за възпроизвеждане. Всеки тип бактерии ще реагира на определени антибиотици. Тъй като вирусите нямат клетъчна стена или собствени средства за възпроизвеждане, антибиотиците са неефективни срещу тях.

Освен антибиотици имаме и ваксини. Ваксините могат да работят срещу вируси и бактерии. Те се състоят от мъртви микроорганизми или фрагменти от неактивни микроорганизми. Всяка ваксина подготвя имунната ни система за конкретен патоген, за да реагира бързо и ефективно.

Вирусите мутират много по-бързо и по-лесно, за да се адаптират към организмите, които искат да колонизират. Следователно е трудно да се разработи ваксина, която е трайна и ефективна срещу тях. Един пример е грипът – всяка година учените произвеждат нова противогрипна ваксина.

За борба с вирусите разполагаме и с така наречените антивирусни средства. Те действат по начин, подобен на антибиотиците, но действието им се фокусира върху различни части на вируса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X