Напишете дума/думи за търсене

Папилом в устата - признаци и превенция

Човешките папиломавируси (HPV) са част от семейство Papillomaviridae, което е способно да инфектира различни видове. Повече от 100 вида HPV са описани при хора, които засягат кожата или лигавиците.

HPV е основният рисков фактор за рак на шийката на матката. Папиломавирусната инфекция в устата обаче също е свързана с орофарингеални лезии.

HPV е класифициран в две основни групи в зависимост от онкогенния капацитет на лезиите, които причинява. Вирусите с висок риск са тези, които участват в развитието на карцином.
Междувременно нискорисковият HPV включва вируси, които причиняват лезии, считани за доброкачествени, като брадавици или кондиломи.

Причините за папилома в устата
Папиломът в устата е по-рядък, отколкото в аногениталната област Той е резултат от редовен орален секс. Освен това са възможни и други несексуални пътища на заразяване.

При новородените родовият канал е най-значимият източник на инфекция. По същия начин трансплацентарното преминаване и преминаването през амниотичната течност също са възможни.

Рискови фактори, свързани с орален HPV
Освен оралния секс, някои от факторите, участващи в предаването на HPV са:
• Ранно започване на полов акт
• Голям брой сексуални партньори
• Незащитен полов акт
• Пушене
• Обичайна консумация на алкохол
• Анамнеза за инфекция от други видове HPV

Полът също е посочен от някои автори като рисков фактор, тъй като по-висока честота на орален HPV се наблюдава при мъжете, отколкото при жените. Възможно е обаче тази разлика да е свързана с по-високата консумация на алкохол и тютюн при мъжете, както и с възрастта на започване на сексуална активност.

Устна папилома
Това е малка (по-малко от един сантиметър в диаметър) и обикновено е единична лезия. Намира се на езика, мекото небце, увулата, френулума. Има външен вид, подобен на карфиол, с бледо розово или бяло оцветяване.

Обикновено е безболезнено и растежът му е бърз. Причинява се от щамове с нисък онкогенен риск. Засяга хора на всяка възраст, но по-често се среща между 30 и 50 години.

Заострени кондиломи
Тази лезия е малко по-голяма от папилома в устата (до 3 сантиметра). Има външен вид, подобен на карфиол и може да бъде единичен или множествен. Когато се случи последното, тенденцията е лезиите да се групират заедно.

Предотвратяване на папилома в устата
Ваксините са предназначени да предотвратят инфекция от някои видове HPV, особено тези, свързани с развитието на рак. Поради тази причина най-голяма ефективност при прилагането им се наблюдава преди началото на половия живот, тъй като възможността да сте се заразили преди ваксината е незначителна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X