Напишете дума/думи за търсене

7 симптома, които сигнализират за зъбна инфекция

Нашите зъби са в постоянен контакт с остатъци от храна и бактерии. Диетичните ни хигиенни практики ни помагат да поддържаме устата си чиста и здрава. Въпреки това понякога се появяват зъбни инфекции, които могат да бъдат леки или умерени, но в някои случаи дори да застрашат цялото ни здраве. Ако не се лекуват навреме, те могат да причинят много интензивна болка и пълна загуба на засегнатия зъб.

Ето защо е важно да знаем симптомите на зъбна инфекция, за да потърсим професионална помощ, ако ги открием.

1. Лош дъх

Много фактори могат да повлияят на появата на лош дъх. Бактериите от плака, подобно на някои храни, могат да бъдат спусъци.

Халитозата е един от най-очевидните симптоми на зъбна инфекция. Въпреки това лошият дъх не означава непременно, че имате инфекция, ако не страдате от други симптоми.

Според публикация в Journal of Natural Science, Biology, and Medicine лошият дъх се причинява от прекомерното разпространение на бактерии, особено в области, където четката за зъби не може напълно да елиминира остатъците.

Ако халитозата се дължи на инфекция, продуктите за устна хигиена ще бъдат само временно решение. Така лошият дъх ще се появи отново, докато инфекцията изчезне.

Халитозата може да е признак на:
• Плака
Гингивит
• Кариес
• Зъбни абсцеси
• Промени в слюнката

2. Изтриване на емайла
Когато зъбната инфекция започне да се развива, бактериите по зъбите произвеждат корозивни киселини, които с течение на времето засягат емайла, който ги защитава. Храните, които увеличават присъствието на тези бактерии, са ферментиращи въглехидрати като захарта.

Увеличаването на бактерии, произвеждащи киселина, се случва в области, където се натрупват хранителни остатъци. Тези зони са лесни за идентифициране по тяхната груба текстура и жълтеникав вид. Може да ги държите под контрол чрез:
• Поддържане на добра хигиена
• Ограничаване на консумацията на захари
• Оставете слюнката да регулира pH на устата, когато не ядете. Това означава да ядете по-рядко или да не похапвате между храненията

Според публикация в Националния център за биотехнологична информация, ако не се грижите и не лекувате натрупването на плака, излишната киселина може да причини сериозно отслабване на зъбите, което води до загуба на плътност и дори счупване.


3. Болка в челюстта и зъбите
Най-общо казано, инфекциите са свързани с натрупване на бактериална плака. Постоянната или периодична болка в челюстта и зъбите може да ви предупреди за развитието на пародонтоза или зъбна инфекция.

4. Кървене на венците
То обикновено се появява, когато има някакъв вид нараняване или инфекция, която включва тъканта. Обичайно е да го забележите, когато си миете зъбите, използвате конец за зъби и понякога, когато ядете някои храни.
Според публикация в Националния център за биотехнологична информация най-честата причина е гингивитът, който от своя страна се причинява от растежа на бактериална плака.

5. Възпаление и зачервяване

6. Разхлабени зъби
Те са знак за прогресиране на денталната инфекция и в същото време сигнализират, че костната структура на опората на зъба ерозира. Често се случва, когато гингивитът не се контролира навреме, като по този начин се превръща в пародонтит.

Пародонтитът може да причини изместване на зъбите в засегнатата област и в по-тежки случаи да причини влошаване на костната тъкан.

7. Гной
Появата на гной по венците е признак на пародонтоза, а понякога и на зъбна инфекция. Бучката гной, или флегмон, се появява като отговор на имунната система към атаката на патогенните бактерии, които причиняват инфекцията.

• Гнойните бучки, наречени абсцеси, имат кръв и гной вътре в тях.
• Те са продукт на сложни инфекциозни процеси, които трябва да бъдат лекувани от професионалист. Ако не се контролират навреме, това може да причини необратими щети.
• Инфекцията може да доведе до разрушаване на алвеоларната кост (областта на челюстта, която поддържа зъбите).

Важно!
Нелекуваните зъбни абсцеси могат да накарат инфекцията да се разпространи в други части на тялото. Важно е да спрете инфекцията навреме с подходящо лечение, за да не се случи това.
За да намалите риска от зъбни инфекции, трябва да поддържате добра устна хигиена и освен това да се консултирате редовно с вашия зъболекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X