Напишете дума/думи за търсене

На какво се дължи лошият дъх

Лошият дъх, наричан още халитоза, може да бъде смущаващ, безспорно е, но в някои случаи може да предизвика безпокойство за здравословното ни състояние и това е още по-неприятно. И не, дъвките, ментовите бонбони и спрейовете не са решение, те само потулват проблема.

Определени храни, здравословни условия и навици са сред причините за лошия дъх. В много случаи може да подобрите лошия дъх с постоянна и правилна зъбна хигиена. Ако обикновените техники за самообслужване не решат проблема, консултирайте се с вашия зъболекар или лекар, за да сте сигурни, че по-сериозно състояние не е причината за лошия ви дъх.

Симптоми

Някои хора се притесняват твърде много за дъха си, въпреки че почти нямат причина за това, докато други имат лош дъх и не го знаят. Тъй като е трудно да прецените как мирише собственият ви дъх, попитайте близък приятел или роднина, за да сте сигурни.

Кога да посетите лекар

Ако имате лош дъх, прегледайте навиците си за хигиена на устната кухина. Опитайте да направите промени в начина на живот, като например да миете зъбите и езика си след всяко хранене, да използвате конци за зъби и да пиете много вода.

Ако лошият дъх продължава да ви притеснява и след това, посетете своя зъболекар. Причините за него може да са най-различни.

Храна. Разграждането на хранителни частици във и около зъбите ви може да увеличи бактериите и да причини неприятна миризма. Яденето на определени храни като лук, чесън и подправки, също може да причини лош дъх. След като усвоите тези храни, те влизат в кръвта ви, пренасят се в белите дробове и влияят на дъха ви.

Тютюневи изделия. Пушенето определено не предизвиква приятни моменти около дъха ви.

Лоша зъбна хигиена. Ако не миете изключително добре зъбите си всеки ден, хранителните частици остават в устата ви, което води до лош дъх. Безцветен, лепкав филм от бактерии (плака) се образува върху зъбите ви. Ако не се почиства, плаката може да раздразни венците ви и в крайна сметка да образува пълни джобове между зъбите и венците (пародонтит). За целта изполрзвайте след всяко хранене конец или интердентални четчици за съвършено почистване.

Езикът ви също може да улавя бактерии, които произвеждат миризми. Мийте го заедно със зъбите – търкайте хубаво, изплаквайте идеално.

Суха уста. Слюнката помага за почистване на устата, премахвайки частици, които причиняват лоши миризми. Състояние, наречено сухота в устата или ксеростомия, може да допринесе за лош дъх, тъй като производството на слюнка е намалено. Сухата уста се среща естествено по време на сън, което води до „сутрешен дъх“ и се влошава, ако спите с отворена уста. Хроничната сухота в устата може да бъде причинена от проблем със слюнчените жлези и някои заболявания.

Медикаменти. Някои лекарства може индиректно да произведат лош дъх, като допринесат за сухота в устата. Други може да бъдат разградени в тялото, за да отделят химикали, които може да се пренасят върху дъха ви.

Инфекции в устата. Лошият дъх може да бъде причинен от хирургични рани след орална хирургия, като отстраняване на зъби, или в резултат на кариес, заболяване на венците или язви в устата.

Други състояния на устата, носа и гърлото. Лошият дъх понякога може да произтича от малки камъни, които се образуват в сливиците и са покрити с бактерии, които произвеждат миризма. Инфекции или хронично възпаление в носа, синусите или гърлото, които могат да допринесат за постназално капене, също причиняват лош дъх.

Други причини. Заболявания, като някои видове рак и състояния като метаболитни нарушения може да причинят характерна миризма на дъха в резултат на произвежданите от тях химикали. Хроничният рефлукс на стомашните киселини (гастроезофагеална рефлуксна болест) може да бъде свързан с лош дъх също така. Лошият дъх при малки деца може да бъде причинен от чуждо тяло, като парче храна, настанено в ноздрата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X