Напишете дума/думи за търсене

Най-сполучливите начини да готвим с повече овесени ядки

Овесът е една от най-здравословните зърнени храни. Известен с научното наименование Avena sativa, овесът обикновено се консумира като зърнена закуска и се препоръчва за хората с висок холестерол или високо кръвно налягане и кръвна захар. Освен че е богат на сложни въглехидрати и фибри, овесът е богат и на редица хранителни вещества. Той се предлага в различни форми в зависимост от нивото и начина на преработка. Но най-често присъства на трапезата ни като овесени ядки.

Ползи за здравето на овеса

1. Консумацията на овес и други пълнозърнести храни е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, тъй като те спомагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

2. Бета-глюканът, присъстващ в овеса, регулира нивата на кръвната захар и инсулина, като забавя процеса на храносмилане и следователно може да се окаже полезен за диабетици или за забавяне напредването на диабета.

3. Казват, че овесът подпомага загубата на тегло чрез повишаване чувството за ситост. Това се дължи на наличието на разтворими фибри, които се свързват с водата и увеличават обема в червата.

4. Овесът също е признат за чудесно средство за подобряване на здравето на червата

Как да консумираме овес и овесени ядки
1. Овесени пюрета
Добавянето на овес към сутрешните плодови смутита е сигурен начин да направите закуската си богата на фибри. Всичко, което трябва да направите, е да накиснете овесените ядки от предната вечер и сутринта да ги смесите с кисело или прясно мляко, плодове и други приятни добавки.
2. Овесен хляб
Мленият овес може да се добави и в тесто за хляб, така че да изпечете здравословен и питателен овесен хляб. Може да добавите и банани и да получите сладък хляб. Ето една рецепта, която ще ви допадне.

Овесен хляб с банани

Необходими продукти:
1/2 чаша овесени ядки
1/2 чаша смлени орехи
1/2 чаша олио
3/4 чаша захар
2 яйца
1 чаша намачкани банани
1 ампула ванилова есенция
1 1/2 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сода
1/2 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:
1. Смесете олиото и захарта. Добавете яйцата едно по едно и бъркайте енергично или с миксер.
2. Добавете банана и ванилията.
3. В друга купа смесете брашното, солта и содата.
4. Прибавете сухите съставки към разбитата смес с мокрите.
5. Накрая добавете и овесените ядки.
6. Разбъркайте, докато се получи меко тесто.
7. Изсипете го в намазнена тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час, или докато клечката за зъби остане суха.

3. Гранола
Направете си домашна гранола, която да заливате сутрин с мляко за закуска. Едва ли има по-лесна, по-бърза, по-полезна и по-вкусна закуска от тази. Ето нашата рецепта за домашна гранола.

4. Овесени палачинки
Може да добавите овес в тестото за палачинки и ще се учудите колко вкусни ще станат те. Няма да се надигнат и да станат пухкави като обичайните, но ще са по-здравословни и ще може да си хапнете повече от тях, без да ви натисне гузната съвест.

5. Домашна пица с овес
Това е един от най-хитрите и забавни начини да добавите овес в храненето. Просто изберете да направите тестото за пица с овес/овесени ядки. Както при палачинките, няма да е толкова пухкаво тестото, но ще е сочно и пълно с фибри, така че смело експериментирайте.
Може да добавите овес във всяко тесто - например за пай или тарталети. Просто се научете каква трябва да е консистенцията и се радвайте на здравословни вкусове всеки ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X