Напишете дума/думи за търсене

Диетата Шангри-Ла спасява от емоционалния апетит

Диетата Шангри-Ла е разработена от американския професор по психология Сет Робъртс и съдържа прости съвети за сваляне на килограми. Названието отпраща към измислената страна Шангри-Ла от романа на Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“. Според Робъртс това е място, където отношението към живота е спокойно и мъдро, без напразни илюзии и безсмислени цели – точно както би трябвало да се отнасяме към здравето си.

Психологически апетит

Известно е, че апетитът бива психологически и физиологически. Физиологическият зависи от нивото на глюкозата в кръвта – когато то намалее (обикновено 4 часа след прием на храна), в главния мозък постъпват специални сигнали. След като нивото на глюкоза влезе в норма, организмът се „успокоява“. Психологическият апетит е свързан с асоциативната памет. Например, ако гледаме кулинарно шоу или видим красиво опакован шоколад, в главата ни се появява вече заложен образ на вкусна храна.

Основен принцип на диетата Шангри-Ла е да се избавим от психологическия апетит. Според Робъртс това може да стане, ако хапваме малки количества висококалорична, но не изкусително вкусна храна. За базови елементи на диетата той предлага студенопресован зехтин и подсладена с фруктоза вода (6 с.л. фруктоза на 1 л вода). В 75 г подсладена вода се съдържат около 240 ккал – приблизително толкова има и в 2 с.л. зехтин. Обичайният ви режим на хранене може да остане същият и може да продължите да консумирате храните, които харесвате. Но е необходимо 1 час преди или след основните хранения два пъти дневно да приемате зехтин или подсладена вода. Така след известно време, според Робъртс, организмът ще престане на изисква предишните количества храна, тъй като ще е получил достатъчно калории от храна, която не възбужда психологически апетит. Освен това, препоръчително е да изключите от менюто си газирани напитки, а сладките храни трябва да замените с плодове. Хапвайте колкото се може повече продукти с високо съдържание на фибри – зеленчуци, пълнозърнести храни. Желателно е този режим на хранене да се съчетава с физически упражнения.

Други мнения

Някои диетолози не са съгласни със Сет Робъртс и смятат, че проблемът с наднормените килограми не е в похапването на вкусни продукти. При някои хора консумацията на чист зехтин може да предизвика гадене и неприятни усещания. Трябва да се има предвид също, че диетата е основана само на личния опит на автора и някои негови пациенти, но не е преминала клинични изследвания.

Диетата Шангри-Ла е насочена към хората, които се хранят два пъти дневно на големи порции и нямат достатъчно време и възможност за здравословно хранене. Не е необходимо да я превръщате в начин на живот, 1–2 месеца са достатъчен период.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X