Напишете дума/думи за търсене

Диетата феномен „Зоната”

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност.Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са: леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

няма забранени храни

често хранене

недостатъци

еднообразни порции

ограничен прием на калории

тип: балансирана

цел: загуба на тегло

твърдението: Ще сваляте по 1 кг на седмица.

теорията: Храната е като наркотик. Това твърди биохимикът Бари Сиърс - създателят на „Зоната”. Трябва да се приема правилната доза в правилното време. Ключът към загубата на тегло е постигането на подходящ хормонален баланс и поддържането на стабилни стойности на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулина – хормона, който контролира кръвната захар, е един от главните виновници за напълняването. Сиърс съветва да държим нивата на инсулина в „зоната” – нито твърде ниски, нито твърде високи. Това става като приемаме точните пропорции храна при всяко ядене: 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Тялото се нуждае от правилен баланс между тях, за да е слабо, да е здраво и да е в апогея на възможностите си.

Как работи

Дневните калории позволени от тази диета са 1200 за жените и 1500 за мъжете. Това е с 1/3 по-малко от препоръчителните норма за здрави хора. Яде се пет пъти на ден – 3 основни хранения и 2 закуски. Всяко ястие трябва да съдържа 40% въглехидрати, 30% протеини, 30% мазнини. Например, когато приготвяте вечеря, разделете порцията си на 3 равни части. Сложете протеиновата храна в единия ъгъл на чинията (частта не трябва да е по-голяма от количеството, което се събира в шепата ви). В другия ъгъл сложете цветни въглехидрати. Ще ги намерите в пресните плодове и зеленчуци. Най-отгоре поръсете със здравословна мазнина – зехтин, рибено масло. Бадемите и авокадо също намират място в тази група.

Ще свалите ли килограми?

Тази диета има наистина доста видими резултати, макар че доста специалисти не намират пропорциите 40/30/30 за вълшебна пръчица.

Съществуват ли рискове за здравето

„Зоната” е добра за сърцето, защото намалява нивата на холестерола. Освен това действа превантивно срещу риска от развитие на диабет тип 2. Не са документирани сериозни индикации за здравето. Ако обаче имате каквото и да било хронично заболяване, консултирайте се с доктор. Сиърс съветва да се приема допълнително Омега-3.

Лесна ли е за спазване

Да разделяте до последния грам въглехидратите, протеините и мазнините в храната си би могло да бъде досадно. Освен това отделните хранения трябва да се случват точно по часовник. Закуската трябва да се случи до един час след събуждането ви, а всичко останали хранения на всеки пет часа. Без изключение.

Ситост

Гладът не би трябвало да ви притеснява при тази диета. Така или иначе на всеки пет часа вие ще се храните. Това ще ви предпази от падане на кръвната захар и от болки в стомаха от недохранване.

Скъпа ли е

Седмичната сума на примерно меню от тази диета е от порядъка на 70 лева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X