Напишете дума/думи за търсене

Подаръкът в последния момент може да е в буркан

Хрумвало ли ви е да подарявате храна в буркан? Звучи малко откачено, но идеята изобщо не е за изхвърляне, особено ако все още не сте успели да купите за всички коледни подаръци. Здравословно приготвената домашна храна е дар и може да се превърне в дар и за ваш близък човек, особено ако я опаковате красиво, така че да доставите удоволствие на няколко сетива накуп. Тази година нашият заместник главен редактор Христина Стоянова беше булка и вместо традиционната сватбена торта (за която обикновено никой няма място в позапълнения си стомах) десертите за гостите бяха вкусни шоколадови мъфини, сервирани в буркани, които бяха украсени и всеки гост си отнесе като подарък.
Коледа е време, в което моловете са пълни, а джобовете – поизпразнени. В същото време ни се иска да подарим и на този, и на онзи, а и на милата съседка, която няколко пъти през годината ни гледаше кучето... Как да направим жест към много хора, без да се налага да вземем кредит? Ето как. Грабнете някоя от нашите идеи и бъдете сигурни, че освен всичко ще сте направили най-вкусния и оригинален подарък.

Сладки, курабийки и соленки

Може да ползвате коя да е рецепта в случая. Съветът ни е да приготвите сладки, които са с по-голяма трайност, защото обикновено хората са преяли по време на празниците и изобщо не им е до курабийки. Предлагаме ви такава рецепта. Изрежете сладките във форма на еленче, звезда, джинджърмен или друго и украсете празнично.

Меденките на баба

Необходими продукти:

2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
1 к.ч. мед
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 ч.л. кардамон
брашно колкото поеме

Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата и олиото. Добавете пудрата захар и меда и отново разбъркайте.
2. Добавете пресятото брашно заедно със содата, канелата и кардамона лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, може да бъркате с миксер, но когато тестото стане тежко, трябва да го извадите от купата и да го доомесите с ръце на плота. Добавяйте по малко брашно, докато получите средно твърдо тесто. Не се притеснявайте, ако тестото е лепкаво – така трябва да бъде. Трябва да е лепкаво, но да се отделя лесно от ръцете ви.
3. Ако искате слепени сладки, трябва да оформите малки топчета и да ги печете, леко сплескани върху хартия за печене. Ако имате формички, разточете тестото и изрежете сладките.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Ако искате слепени меденки, изчакайте да изстинат и ги слепете с конфитюр по избор.

Гранола

Това е всъщност мюсли, но в подобрен вариант. Купете качествени био овесени ядки (може да направите и микс от ядки – ръжени, лимец, пшеничени) и ги смесете със сурови ядки (лешници, бадеми, кашу или друго) в съотношение 3 към 2 в полза на овесените ядки. Добавете няколко лъжици сусам, ленено семе, слънчогледово семе. Разбъркайте ги добре и ги залейте с мед или кленов сироп на вкус. Покрийте тавичка с хартия за печене и разпределете всичко върху нея. Нарежете няколко бучки масло върху гранолата и запечете за около 20 мин, като разбърквате от време на време.
Охладената гранола овкусете със сушени плодове по избор и ? настърган черен шоколад.
Затворете в буркан и поднесете здравословна закуска!

Ароматно масло

Дори и маслото може да е прекрасен подарък. Направете ароматно масло и го затворете в буркан. Идеално е за мазане самостоятелно върху филийка, както и за палачинки и сладкиши.

Вземете 2 ч.ч. масло на стайна температура, нарязано на малки кубчета. Настържете кората на един лимон. Смесете ги и добавете 3 ч.л. мармалад по избор, но по възможност със светъл цвят, и 3 ч.л. течен мед. Може да добавите и 1 ванилия. Бъркайте с дървена или силиконова шпатула, докато маслото се хомогенизира, и го затворене в малки бурканчета.

Тирамису

Този подарък е с по-кратка трайност, но пък е невероятно вкусен. Сложете на дъното на буркана бишкоти и ги залейте с топло кафе, подсладено и подправено с ванилия и някакъв алкохол – ром, уиски, бренди, каквото имате. Разбийте маскарпоне със сметана и захар и покрийте бишкотите. Отгоре може да подредите по желание пресни плодове, шоколадови пръчици, кокосови стърготини или друго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X